De Eeuw van de Amateur

De Eeuw van de Amateur

De Eeuw van de Amateur is de podcast over ALLES! Dat is een niche, maar wij geloven er in. De Eeuw van de Amateur wordt gemaakt door radiomaker Botte Jellema, fotostripmaker Ype Driessen en schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse.

Eind 2015 begon Botte met het maken van de podcastserie De Eeuw van de Amateur. Daar waren diverse aanleidingen voor, die hij goeddeels behandelt in de eerste serie.

Alles over Seizoen 1: het opstarten van een podcast in Nederland

Alles over Seizoen 2: Botte & Ype & guests

Alles over Seizoen 3: Botte, Ype & Paulien en de Eeuw-O-Foon

Alle afleveringen vind je op deze site en natuurlijk in de betere podcastapp.

Ype Driessen en Botte Jellema bij de opnames voor de eerste aflevering
Ype Driessen en Botte Jellema bij de opnames voor de eerste aflevering

 

Is het de eeuw van de amateur?
Botte loopt al lange tijd rond met het idee dat onze tijd de eeuw van de amateur is. Hij heeft zo zijn ideeën over de ‘amateur’, die in deze technologisch wonderlijke tijden zijn gang kan gaan als nooit tevoren, op gebieden die tot voor kort slechts ontsloten waren voor professionals.

Vind jij dat een amateur een prutser of een liefhebber is?

Hjalmar Kemperman en Botte Jellema bij een opname
Hjalmar Kemperman en Botte Jellema bij een opname

De seizoenen

Seizoen 1
Het eerste seizoen van De Eeuw van de Amateur ging vooral over het maken van een podcast in Nederland. Botte maakte dit van november 2015 tot maart 2016. In twaalf afleveringen ontdekte hij al doende wat er kan, hoe je het doet en hoe je succesvol kan zijn.

In deze afleveringen probeert hij verschillende vormen van podcasten uit: van een simpel interview met 1 microfoon (in een te luidruchtige omgeving) tot complexe montages met meerdere sprekers, voice over, muziek en sfeergeluiden. Inhoudelijk duikt hij in vertelvormen, interviewstijlen, onderwerpkeuzes en rechtenkwesties. Tot zijn vreugde bereikte Botte er duizenden luisteraars mee.

Daarna volgden zes aflevering met bijzondere interviews of besprekingen.

Seizoen 2
Botte leerde van seizoen 1 drie dingen. Ten eerste om het simpel te houden, aangezien hij (nog) geen sponsor of fonds heeft dat hem financieel ondersteunt. En niemand kan gratis veel werk doen. Ten tweede dat je een plan of format moet hebben voor je podcast. Anders snapt niemand waar je mee bezig bent, en zeker financiers niet. En ten derde dat de luisteraars haarfijn aanvoelen of je plezier hebt in het maken. En dat bracht Botte op een idee voor het tweede seizoen.

S02E01 is de negentiende aflevering, vormde het begin van een maandelijkse podcast die Botte samen met vriend en fotostripmaker Ype Driessen maakte (gedurende de serie werd deze tweewekelijks overigens). Ze hadden altijd al goede gesprekken, die ergens over gaan, creatief zijn en waarin ze veel plezier hadden, en nu deden ze dat (ook) voor de microfoon.

Seizoen 3

In oktober 2017 begon seizoen 3, met aflevering 43. Er waren twee mooie gebeurtenissen: de introductie van de Eeuw-O-Foon, zie hieronder, én de toetreding van de Eeuw van de Amateur tot het Nederlandse podcastplatform Dag & Nacht Media. Dit is organisatorisch, financieel en promotioneel gunstig. Niet dat we er nu rijk van worden of dat jij als luisteraar dood wordt geslagen met reclames, maar we zouden het leuk vinden wanneer in ieder geval leuk de onkosten gedekt worden. Verder is Paulien Cornelisse ook een vaste factor geworden. Afhankelijk van gezin en werk is zij eens in de maand te horen in de Eeuw van de Amateur.

De rubrieken

De Krant Van Drie Maanden Geleden
Eén van de onderdelen van de serie met Ype is dat ze bespreken wat er drie maanden geleden in het nieuws was: De Krant Van Drie Maanden Geleden. Het is een programma-idee dat Botte al een tijdje had: soms lijken onderwerpen in het nieuws allesbepalend en is het onvoorstelbaar dat we het er ooit niet meer over hebben… maar wat is daar drie maanden later nog van over. En wat weten we nu over het nieuws van drie maanden geleden.

Thee-thee-thee-thee-t-t-t-t-t-thee-thee
Er wordt bij de opnames veel thee gedronken (behalve door Ype). Dat is wel eens thee van Pickwick, en op de labeltjes van hun theezakjes staan tegenwoordig vragen. Voor de grap lazen onze podcasthelden daar eens eentje van voor, en voor ze het wisten was er een nieuwe rubriek geboren. Met een eigen tune, natuurlijk.

Eeuw-O-Foon
Je kan Botte, Ype & Paulien alle vragen waar je mee zit voorleggen. Dit gebeurde al een tijdje door het voorlezen van via de mail ingestuurde vragen, maar nu is er ook de Eeuw-O-Foon!

06 1990 6871

Wanneer je dat nummer belt, krijg je de voicemail van de Eeuw van de Amateur. Laat daar je bericht, vraag of opmerking achter, en we behandelen je vraag in de volgende aflevering. Superleuk als je belt!

De hosts

Botte Jellema
Botte is de bedenker en host van de Eeuw van de Amateur. Botte is radiomaker voor onder andere Nooit Meer Slapen van de VPRO, RadioDoc van NTR/VPRO, die beide op NPO Radio 1 zijn te horen, en verschillende programma’s op NPO Radio 4. Ook werkt hij aan verschillende andere podcasts, waaronder Een Podcast over Media van Alexander Klöpping en Ernst Jan Pfauth, de Beste Social en van de Noord/Zuidlijn. Meer over hem lees je op zijn website.

Ype Driessen
Ype is fotostripmaker. Hij heeft een dagelijkse online stripserie, staat elke zaterdag in Het Parool en is te vinden op diverse andere plekken. Daarnaast illustreert Ype kinderboeken. Hij werkte samen met de bekende kinderboekenschrijvers Edward van de Vendel, Floortje Zwigtman en Jan Paul Schutten. Ype’s eigen boeken kan je vinden via zijn winkeltje.

Paulien Cornelisse
Tijdens seizoen 2 was schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse een keer te gast. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat ze besloot maandelijks mee te doen. Zolang ze het kan combineren met haar werk en gezin. Paulien is op tournee met haar cabaretprogramma. Dat is van harte aanbevolen door ons, dus kom zeker een keertje kijken. Ook kan je haar boeken over taal en over een verwarde cavia lezen. Paulien is tevens een van de bedenkers van Echt Gebeurd, een programma in Toomler in Amsterdam, waarin gebeurde verhalen die verteld worden. En ook daar is een podcast van.

 

Luisteren

Alle afleveringen van De Eeuw van de Amateur staan op SoundCloud, maar uiteraard kan je je abonneren op de podcast via iTunes, Stitcher of TuneIn.
Van alle drie zijn er mooie apps in de respectievelijke stores, waarin je kan zoeken en mijn podcast kan vinden. Zodat je niet met de ingewikkelde RSS-code hoeft te klooien.

Botte, Ype en Paulien waarderen het zeer als je een recensie achterlaat op iTunes. Verder is er een facebookpagina.

Leuk als je luistert en delen = lief!

Aaron Rookus luistert naar De Eeuw van de Amateur!