Aflevering 250 van de Eeuw van de Amateur

Aflevering 250! Het is ongelooflijk. Botte en Ype keren in deze aflevering terug naar waar het begon: de horeca op het Roeterseiland in Amsterdam. Als dinosauriërs op een terras bespreken ze tijd en ruimte, leven en sterven, goede en slechte tijden, inflatie en krimpflatie, honden en koeien, en waar Donnie zijn vinger nou precies in heeft gestoken.

Wat Blijft over Frits Veerman

“Deze zaak is te groot om in de doofpot te stoppen, voor mij persoonlijk, maar ook voor de wereld”, zei klokkenluider Frits Veerman, die tot zijn dood streed voor gerechtigheid. Nadat hij een Pakistaanse collega op atoomspionage had betrapt werd hij ernstig dwarsgezeten door Nederlandse veiligheidsdiensten. Botte Jellema volgt zijn spoor terug met natuurkundige Dirk van Delft, Lousewies van der Laan van Transparency International en met zijn kinderen Paul en Joke.

Wat Blijft is een podcast van HUMAN en NPO Radio 1.

Lorenzo Viotti over zijn eerste seizoen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, over muziek en over eenzaamheid

In de podcastserie Klankcast interviewde ik chefdirigent Lorenzo Viotti van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Het culturele seizoen 2021/2022 was zijn eerste als chef bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Lorenzo stond dus op de bok in de concertgebouwen en in de opera, maar hij verscheen ook in bladen, kranten en op televisie. Van Nieuwsuur tot Mens Health (zonder t-shirt), en van NRC tot Knack Weekend.

Het leverde een exceptioneel seizoen op; met opvallend veel jonge mensen in de concertzalen en bijzondere muzikale momenten. Ook een seizoen waar corona nog een rol speelde, en een waarin Lorenzo een belangrijke mentor verloor. Daarom in het voorjaar van 2022, en aan het eind van het seizoen, een gesprek met Lorenzo Viotti over zijn missie, de dood, eenzaamheid en de vreugde van muziek maken.

Lorenzo Viotti (foto via orkest.nl)

100 jaar Matthäus, podcastserie voor NPO Radio 4

De Nederlandse Bachvereniging bestaat 100 jaar. Als je nu 100 jaar geleden hebt bedacht dat je de Matthäus-Passion wilt uitvoeren zoals Bach het heeft bedoeld, en je musici hebben zich de laatste veertig jaar gespecialiseerd in de muziek van Bach, dan is er onderhand wel een definitieve, perfecte Matthäus-Passion, toch? Over die vraag gaat de podcast 100 Jaar Matthäus.

Voor NPO Radio 4 maakte Botte een vijfdelige podcastserie over het ontstaan van de Nederlandse Bachvereniging, de ideeën over ‘oude muziek’, de grote verandering die er kwam in 1983, een paleiscoup zo u wil, en de toekomst van Bachs muziek.

Luister alle afleveringen op Apple Podcasts, Google Podcasts en op Spotify, of vind alle informatie en afleveringen op deze website.

Uitvoering van de Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging in de kerk in Naarden.
(foto website Nederlandse Bachvereniging)

Wat Blijft over Bernard Haitink

Bernard Haitink was een van de grootste dirigenten ter wereld en werd door musici een tovenaar genoemd. Wat was zijn magie? Botte Jellema volgt zijn spoor terug met altviolist en jeugdvriend Wim ten Have, violist bij het Concertgebouworkest Caroline Strumphler, en de jonge dirigent Manoj Kamps.

Wat Blijft is een podcast van HUMAN en NPO Radio 1.

Paul

In oktober 2021 overleed de vader van mijn podcastmaatje Ype. Hij vertelde er over in een podcastaflevering van de Eeuw van de Amateur, waar we veel goede reacties op hebben gekregen.

Je kan ‘m hier luisteren, of natuurlijk in je podcastapp.

Sweelinck Nu – een podcastserie voor NTR Radio 4

16 oktober 2021 – Amsterdam

In de aanloop naar de 400e sterfdag van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck presenteren NPO Radio 4 en de NTR een vijfdelige podcastserie over Sweelinck, gemaakt door Tineke Steenbrink en Botte Jellema. Tineke is organist en klavecinist, en een van de oprichters van Holland Baroque; Botte is journalist en podcastmaker, met een groot hart voor muziek.

De serie is ook te vinden als onderdeel van ‘Het Verhaal’ bij Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Aflevering 1: De Bach van Nederland

Jan-Pieterszoon Sweelinck is vierhonderd jaar geleden overleden. Tineke Steenbrink vindt hem de grootste Nederlandse componist, maar hij lijkt wel te worden vergeten. Botte Jellema loopt tegen een aantal problemen aan, wanneer hij zich verdiept in Sweelinck.

Aflevering 2: Sweelinck hield zijn mond

Componist en organist Sweelinck leefde in een van de roerigste tijden in de Nederlandse geschiedenis. De gebeurtenissen tijdens zijn leven voelen als een throw back naar de lessen Geschiedenis op de middelbare school. Het was geen ongevaarlijke tijd, met religieuze twisten, en dat kon er wel eens voor hebben gezorgd dat Sweelinck zweeg.

Aflevering 3: Het orgel

Sweelinck was organist in de Oude Kerk, die midden op de Amsterdamse Wallen staat. Tineke en Botte nemen een kijkje in de kerk, en doen daar een aantal ontdekkingen over Sweelinck’s graf, de kerk en zijn orgel. Ook bewandelen ze de trap waar Sweelinck ooit liep.

Aflevering 4: Sweelinck’s muziek spelen

Omdat Sweelinck leefde in een vroege periode in de klassieke muziek, bestaat zijn repertoire uit werk voor zangers, klavecimbel en kerkorgel. Die twee klavierinstrumenten zijn, met alle respect, niet meer de populairste. Dus onderzoeken Tineke en Botte of je de muziek van Sweelinck aan de man (m/v) zou kunnen brengen door het te spelen op de populaire piano.

Aflevering 5: De erfenis

Er is in Nederland een afstammeling van Sweelinck, die nota bene ook nog liedkunstenaar is: singer/songwriter Stef Bos. Tineke en Botte praten met hem, en horen zo een gepassioneerd verhaal van een bewonderaar van de grootste componist die Nederland heeft gehad.