biografie

Botte Jellema is journalist, documentairemaker en presentator, en maakt radio en podcasts. Hij werkt sinds 2006 voor verschillende programma’s op NPO Radio 1 en NPO Radio 4 en voor Dag & Nacht Media, en heeft sinds 2015 zijn eigen podcastserie.

Op de Nederlandse radio is of was hij te horen in programma’s als De Ochtend van Vier, Podium, RadioDoc, De Avonden, Nooit Meer Slapen, EénOpDeMiddagOpium en Radio EenVandaag. Hij begon zijn carrière bij de Friese regionale omroep als verslaggever. Daarna maakte hij reportages voor AVRO Radio 1. In 2008 maakte hij voor VPRO’s De Avonden zijn eerste radiodocumentaire, een programma dat hij een jaar later ook presenteerde. Op NPO Radio 1 presenteerde hij Woord.

In de laatste jaren is podcasting een belangrijk deel van zijn werk geworden, met als belangrijkste titel zijn eigen onafhankelijke wekelijkse podcast Eeuw van de Amateur. In 2018 werd de Eeuw van de Amateur uitgeroepen tot beste Nederlandse podcast in de categorie Journalistiek en Media van de Dutch Podcast Awards. De podcast heeft trouwe fans, die ook graag langs komen bij de live-evenementen van De Eeuw.

Naast zijn eigen programma, maakt hij ook podcasts voor NTR Radio 4, het Nederlands Philharmonisch Orkest & Nederlands Kamerorkest, De Nationale Opera, Rijkswaterstaat en designstudio Momkai. Ook produceert hij ‘Een Podcast Over Media’.

Sinds 2009 is Botte als maker verbonden aan Docs/ RadioDoc /HollandDoc, het audiodocumentaire-programma van NPO Radio 1. De verscheidenheid in onderwerpen van gemaakte producties is groot.

Vorm en inhoud zijn voor Botte van hetzelfde belang. Zijn visie op interviewen behelst toegewijd luisteren, en geïnterviewden laten vergeten dat er een microfoon bij is. Hij stelt veel eer in zorgvuldig samenstellen en vormgeven van programma’s.

Botte Jellema is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten, is lid van de Dutch Directors Guild, die de belangen behartigt van Nederlandse regisseurs. Hij is doctorandus in de Communicatie- en Informatiewetenschappen (Groningen, 2004) en ingenieur in de Bedrijfskundige Informatica (Leeuwarden, 2001). Botte is onderdeel van de LHBTI-gemeenschap. Hij is opgegroeid in Friesland, heeft in Groningen gestudeerd en woont sinds zijn afstuderen in Amsterdam. 


PS: in het geval je ‘botte jellema’ googlede en hier terecht kwam; weet dat er nóg een interessante Botte Jellema bestaat. Ze zijn neven. Deze Botte is geboren in Friesland, de andere in Zambia. 

Persfoto Botte Jellema, vrij te gebruiken mits vermelding van fotograaf Anna van Kooij