biografie

Botte Jellema (1977) is radiomaker, presentator, audiovormgever en podcastmaker. Hij werkt sinds 2006 voor verschillende programma’s op NPO Radio 1 en NPO Radio 4, en heeft sinds 2015 zijn eigen podcastserie.

Hij presenteert op de radio en in podcasts, hij interviewt, maakt reportages en documentaires.

Hij is te horen in programma’s als RadioDoc (VPRO/NTR), Radio EenVandaag (AVROTROS), De Ochtend van Vier (KRO-NCRV), Podium (NTR), en Fryslân fan ‘e moarn (Omrop Fryslân). Hij was presentator van Woord op NPO Radio 1 en van VPRO’s De Avonden in de laatst vijf jaar van z’n bestaan. In de jaren dat VPRO’s Nooit Meer Slapen reportages uitzond (2014 – 2018) was hij daar verslaggever. Ook heeft hij gewerkt voor 1OpDeMiddagDe Gids.FMDe Nieuws BV en Opium.

Botte heeft sinds 2015 een eigen podcastserie, De Eeuw van de Amateur. Deze maakt hij samen met vriend en fotostripmaker Ype Driessen en met schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse. In 2018 werd de Eeuw van de Amateur uitgeroepen tot beste Nederlandse podcast in de categorie Journalistiek en Media van de Dutch Podcast Awards.

Als producer is Botte betrokken bij de Podcast over Media met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth, en bij de podcast de Best Social Podcast. Ook maakt hij in opdracht van Metro en Tram Amsterdam De 52, over het laatste jaar van de bouw van de Noord/Zuidlijn. Botte werkt samen met Dag en Nacht Media, het platform voor Nederlandse podcasts.

Hij interviewt ook op podia, in bijvoorbeeld De Balie, Theater Bellevue, De Brakke Grond en De Toneelschuur.

Botte Jellema is doctorandus in de Communicatie- en Informatiewetenschappen (Groningen, 2004), en ingenieur in de Bedrijfskundige Informatica (Leeuwarden, 2001). Hij is opgegroeid in Friesland, heeft in Groningen gestudeerd en woont nu bijna vijftien jaar in Amsterdam. 

 

PS: in het geval je ‘botte jellema’ googlede en hier terecht kwam; weet dat er nóg een interessante Botte Jellema bestaat. Ze zijn neven. Deze Botte is geboren in Friesland, de andere in Zambia. 

Persfoto Botte Jellema, vrij te gebruiken mits vermelding van fotograaf Anna van Kooij