biografie

Botte Jellema is journalist, documentairemaker en presentator, en maakt radio en podcasts. Hij werkt sinds 2006 voor verschillende programma’s op NPO Radio 1 en NPO Radio 4, produceert (internationale) podcasts en heeft sinds 2015 zijn eigen podcastserie.

Op de Nederlandse radio is of was hij te horen in programma’s als De Ochtend van Vier, Podium, RadioDoc, De Avonden, Nooit Meer Slapen, EénOpDeMiddagOpium en Radio EenVandaag. Hij begon zijn carrière bij de Friese regionale omroep, waar hij tussen 2015 en 2021 columnist was voor Fryslân fan ‘e moarn. Hij presenteerde Woord op NPO Radio 1 en VPRO’s De Avonden in de laatst vijf jaar van het bestaan. Kern van zijn werk is verslaggeving; van interviews op locatie, via gesprekken met politici in de kamergebouwen, tot reportages over kunst en cultuur.

Botte begon in 2015 een eigen podcastserie, De Eeuw van de Amateur. Deze maakt hij samen met fotostripmaker Ype Driessen en met schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse. In 2018 werd de Eeuw van de Amateur uitgeroepen tot beste Nederlandse podcast in de categorie Journalistiek en Media van de Dutch Podcast Awards. De podcast heeft trouwe fans, die ook graag langs komen bij de live-evenementen van De Eeuw.

Podcasting is een belangrijk onderdeel van Botte’s werk. Naast zijn eigen programma, maakt hij ook een serie voor het Nederlands Philharmonisch Orkest & Nederlands Kamerorkest, De Nationale Opera, voor Rijkswaterstaat en voor designstudio Momkai. Ook produceert hij ‘Een Podcast Over Media’ van Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) en Alexander Klöpping (Blendle).

Sinds 2009 is hij verbonden aan RadioDoc, het radiodocumentaire-programma van NPO Radio 1. Botte’s hart ligt bij de zorgvuldig vormgegeven journalistieke documentaires. De verscheidenheid in onderwerpen is groot.

Vorm en inhoud zijn voor Botte hetzelfde. Hij heeft een uitgebreide collectie microfoons en recorders, waaruit hij voor elke opname het beste uitzoekt. Zijn visie op interviewen behelst toegewijd luisteren, goed opnemen, en geïnterviewden laten vergeten dat er een microfoon bij is. Hij werkt met state of the art nabewerkingsprogrammatuur en stelt veel eer in zorgvuldige vormgeving van programma’s.

Botte Jellema is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten, is lid van de Dutch Directors Guild, die de belangen behartigt van Nederlandse regisseurs.

Botte Jellema is doctorandus in de Communicatie- en Informatiewetenschappen (Groningen, 2004) en ingenieur in de Bedrijfskundige Informatica (Leeuwarden, 2001). Botte is onderdeel van de LHBTI-gemeenschap. Hij is opgegroeid in Friesland, heeft in Groningen gestudeerd en woont sinds zijn afstuderen in Amsterdam. 

PS: in het geval je ‘botte jellema’ googlede en hier terecht kwam; weet dat er nóg een interessante Botte Jellema bestaat. Ze zijn neven. Deze Botte is geboren in Friesland, de andere in Zambia. 

Persfoto Botte Jellema, vrij te gebruiken mits vermelding van fotograaf Anna van Kooij