botte jellema

Botte K. JellemaBotte Jellema is journalist en presentator, en werkt voor verschillende programma’s op Radio 1. Hij studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen in Groningen en Bedrijfskunde in Leeuwarden. Na een stage bij de NOS en een baan als verslaggever bij Omrop Fryslân was hij drie jaar verslaggever voor AVRO Radio 1.  Sinds 2008 is hij freelance radiomaker voor o.a. VPRO, VARA/BNN, NTR en AVRO.

Terug naar eerste persoon. Ik maak reportages, documentaires en interviews. Ik werk freelance voor verschillende programma’s op Radio1, en met name De Nieuws BV van BNN/VARA en Nooit Meer Slapen van de VPRO.

Voordat ik fulltime freelancer werd, was ik drie jaar verslaggever bij AVRO Radio 1. Daar maakte ik 1opdeMiddag met Marjolein Uitzinger, HagensopdeMiddag met Pieter Jan Hagens en Pia Dijkstra, Wat Nu en De Praktijk, beiden met Jan Mom, en Opium met Tonko Dop en Hans Smit. In 2008 deed ik mijn eerste freelance klus voor De Avonden en Holland Doc bij de VPRO. Ik was presentator van De Avonden, van 2009 tot het einde van het programma in december 2013.

Ik heb een aantal documentaires gemaakt voor Holland Doc Radio. Ik heb op de gitaar van Jeff Buckley gespeeld, in een er van. Ik bezocht de prachtige en eigenzinnige bekkenmaker Roberto Spizzichino op een berg in Toscane. Ik maakte een documentaire over het boerenbedrijf van mijn vader in Fryslân en een over hoe de komst van internet een coming-out als homo heeft veranderd. Verder volgde ik The New Cool Collective bij hun theateroptredens met Jules Deelder en inventariseerde ik wat het voor de Amsterdamse Indische Buurt heeft betekend dat het vier jaar een ‘probleemwijk’ was. Daarna maakte ik een over ‘de nieuwe preutsheid’; waarom doen we ingewikkeld over bloot. In de laatste vraag ik me af wat er echt is, waarbij ik begin met Kinderen voor Kinderen en eindig met Plato.

Verder ben ik doctorandus in de Communicatie- en Informatiewetenschappen (Groningen, 2004); ingenieur in de Bedrijfskundige Informatica (Leeuwarden, 2001); gitarist bij bijvoorbeeld Daan; boerenzoon, motorrijder, Amsterdammer en Fries.

 

PS: in het geval je ‘botte jellema’ googlede en hier terecht kwam; weet dat er nóg een interessante Botte Jellema bestaat. We wonen beide in Amsterdam en zijn neven. Ik ben geboren in Friesland, hij in Zambia. Echt waar.

Botte Jellema

Facebook