biografie

Botte Jellema (1977) is journalist, documentairemaker en presentator, en maakt radio en podcasts. Hij werkt sinds 2006 voor verschillende programma’s op NPO Radio 1 en NPO Radio 4, produceert (internationale) podcasts en heeft sinds 2015 zijn eigen podcastserie.

Op de Nederlandse radio is hij te horen (geweest) in programma’s als RadioDoc, De Avonden, Nooit Meer Slapen, EénOpDeMiddagOpium, Radio EenVandaagDe Ochtend van Vier en Podium. Hij begon zijn carrière bij de Friese regionale omroep, en is daar nog steeds te horen als columnist van Fryslân fan ‘e moarn. Hij was presentator van Woord op NPO Radio 1 en van VPRO’s De Avonden in de laatst vijf jaar van het bestaan. Kern van zijn werk is verslaggeving geweest; van interviews op locatie, via gesprekken met politici in de Kamergebouwen, tot reportages over kunst en cultuur.

Botte heeft sinds 2015 een eigen podcastserie, De Eeuw van de Amateur. Deze maakt hij samen met vriend en fotostripmaker Ype Driessen en met schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse. In 2018 werd de Eeuw van de Amateur uitgeroepen tot beste Nederlandse podcast in de categorie Journalistiek en Media van de Dutch Podcast Awards. De podcast heeft trouwe fans, die ook graag langs komen bij de Live-evenementen van De Eeuw.

Podcasting is inmiddels een belangrijk onderdeel van zijn werk. Naast zijn eigen programma, maakt hij ook een serie voor het Nederlands Philharmonisch Orkest & Nederlands Kamerorkest, voor Rijkswaterstaat en voor designstudio Momkai/ De Correspondent. Ook produceert hij ‘Een Podcast Over Media’ van Ernst-Jan Pfauth (Correspondent) en Alexander Klöpping (Blendle).

Sinds 2009 is hij verbonden aan RadioDoc, het radiodocumentaire-programma van NPO Radio 1. Botte’s hart ligt bij de zorgvuldig vormgegeven journalistieke documentaires. De verscheidenheid in onderwerpen is groot.

Botte Jellema is doctorandus in de Communicatie- en Informatiewetenschappen (Groningen, 2004), en ingenieur in de Bedrijfskundige Informatica (Leeuwarden, 2001). Botte is onderdeel van de LHBTI-gemeenschap. Hij is opgegroeid in Friesland, heeft in Groningen gestudeerd en woont sindsdien in Amsterdam. 

PS: in het geval je ‘botte jellema’ googlede en hier terecht kwam; weet dat er nóg een interessante Botte Jellema bestaat. Ze zijn neven. Deze Botte is geboren in Friesland, de andere in Zambia. 

Persfoto Botte Jellema, vrij te gebruiken mits vermelding van fotograaf Anna van Kooij