biografie

Botte Jellema (1977) is radiomaker, presentator, audiovormgever en podcastmaker. Hij werkt sinds 2006 voor verschillende programma’s op NPO Radio 1 en NPO Radio 4, en heeft sinds 2015 zijn eigen podcastserie.

Hij presenteert op de radio en in podcasts, hij interviewt, maakt reportages en documentaires.

Hij is te horen in programma’s als RadioDoc (VPRO/NTR), Radio EenVandaag (AVROTROS), De Ochtend van Vier (KRO-NCRV), Podium (NTR), en Fryslân fan ‘e moarn (Omrop Fryslân). Hij was presentator van Woord op NPO Radio 1 en van VPRO’s De Avonden in de laatst vijf jaar van het bestaan. In de jaren dat VPRO’s Nooit Meer Slapen reportages uitzond (2014 – 2018) was hij daar verslaggever. Ook heeft hij gewerkt voor 1OpDeMiddagDe Gids.FMDe Nieuws BV en Opium.

Botte heeft sinds 2015 een eigen podcastserie, De Eeuw van de Amateur. Deze maakt hij samen met vriend en fotostripmaker Ype Driessen en met schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse. In 2018 werd de Eeuw van de Amateur uitgeroepen tot beste Nederlandse podcast in de categorie Journalistiek en Media van de Dutch Podcast Awards. Begin 2019 bereikte de podcast de mijlpaal van meer dan 100.000 downloads in een maand.

Sinds 2009 is hij verbonden aan RadioDoc, het radiodocumentaire-programma van NPO Radio 1. De producties lopen uiteen van journalistieke onderzoeksverhalen over bijvoorbeeld de acceptatie van homoseksualiteit in Nederland tot, wat hij zelf noemt, fenomenologische documentaires. Botte’s hart ligt bij de zorgvuldig vormgegeven journalistieke documentaires. De verscheidenheid in onderwerpen is groot.

Zijn radiocarrière begon, na een stage bij de NOS, bij Omrop Fryslân Radio, waar Botte aan de slag ging als redacteur/verslaggever. Op pad gaan met een microfoon om interviews en geluid op te nemen greep hem meteen. Na slechts een jaar vertrok hij al weer naar Hilversum, maar nog altijd is hij verbonden aan Omrop Fryslân. Al enige tijd spreekt hij wekelijks een column in voor Fryslân Fan ‘e Moarn.

Botte Jellema is doctorandus in de Communicatie- en Informatiewetenschappen (Groningen, 2004), en ingenieur in de Bedrijfskundige Informatica (Leeuwarden, 2001). Botte is onderdeel van de LHBTI-gemeenschap. Hij is opgegroeid in Friesland, heeft in Groningen gestudeerd en woont sinds zijn afstuderen in Amsterdam. 

PS: in het geval je ‘botte jellema’ googlede en hier terecht kwam; weet dat er nóg een interessante Botte Jellema bestaat. Ze zijn neven. Deze Botte is geboren in Friesland, de andere in Zambia. 

Persfoto Botte Jellema, vrij te gebruiken mits vermelding van fotograaf Anna van Kooij