‘Wat Blijft’ over Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf wilde dat zijn werk na zijn dood op een goede plek te zien zou zijn. Dat is gelukt: zijn ‘Hope Portrait 5’ hing als eerste foto ooit in de eregalerij van het Rijksmuseum. Maar ondanks dat hij grote internationale bekendheid verwierf, zijn werk tot Nederlands erfgoed werd benoemd en hij hoffotograaf was, bleef Erwin Olaf ook altijd onzeker.

Botte Jellema volgt zijn spoor terug met curator Mattie Boom van het Rijksmuseum, waar het werk van Erwin Olaf in de collectie is opgenomen; met fotoconservator Wim van Sinderen, die een grote omslag zag in Erwins werk nadat hij aanvankelijk bekendstond om zijn shockerende foto’s van piemels en sperma; en met fotograaf Jasper Groen, die veel van hem leerde als zijn stagiair: “Als Erwin de studio in kwam dan vulde hij meteen de ruimte met energie, zoiets heb ik met niemand anders meegemaakt.” 

De aflevering is te vinden in elke podcastapp en op Spotify.

Veel dank aan Mattie Boom, Wim van Sinderen en Jasper Groen. In de documentaire is met dankbaarheid gebruik gemaakt van fragmenten uit videowerk van de Studio Erwin Olaf en Pim Hawinkels, de twee documentaires die Michiel van Erp maakte over Erwin, On Beauty and Fall en The Legacy, de podcast van het Rijksmuseum, Zomergasten en College Tour. Tot slot veel dank aan redacteur Adinda Akkermans.

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.