Lorenzo Viotti over zijn eerste seizoen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, over muziek en over eenzaamheid

In de podcastserie Klankcast interviewde ik chefdirigent Lorenzo Viotti van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Het culturele seizoen 2021/2022 was zijn eerste als chef bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Lorenzo stond dus op de bok in de concertgebouwen en in de opera, maar hij verscheen ook in bladen, kranten en op televisie. Van Nieuwsuur tot Mens Health (zonder t-shirt), en van NRC tot Knack Weekend.

Het leverde een exceptioneel seizoen op; met opvallend veel jonge mensen in de concertzalen en bijzondere muzikale momenten. Ook een seizoen waar corona nog een rol speelde, en een waarin Lorenzo een belangrijke mentor verloor. Daarom in het voorjaar van 2022, en aan het eind van het seizoen, een gesprek met Lorenzo Viotti over zijn missie, de dood, eenzaamheid en de vreugde van muziek maken.

Lorenzo Viotti (foto via orkest.nl)
Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.