Bas Paternotte zegt sorry (niet)

Tijdens de couppoging in Turkije twitterde Geert Wilders dit:

Nou heb ik het niet zo op Erdogan. Maar ook niet op Wilders, en een van de redenen daarvan is hoe hij met kritische pers om gaat. Dat lijkt uit ongeveer hetzelfde boekje te komen als Erdogan op zijn nachtkastje heeft staan.

Ik zou er dus geen traan om laten als Wilders ons parlement verlaat, maar uitsluitend als als hij dat zelf wil of omdat er niet genoeg op hem is gestemd.

Niet omdat hij er door middel van een gewelddadige coup uit wordt gezet.

Dat laatste leek Erdogan te overkomen en de tweet van Wilders vind ik vergelijkbaar met iemand die naar het brandende huis van onwelgevallige buren staat te kijken en dan zegt: hoe eerder ze opgerot zijn hoe liever.

Wilders’ tweet, die hij schreef op het moment dat de couppoging gaande was, vond ik misplaatst en bovendien ondemocratisch.

Op dat moment was ook helemaal niet duidelijk wat de motieven van de coupplegers waren (eigenlijk nog steeds niet helemaal); het had net zo goed een coup van IS-aanhangers kunnen zijn.

In de Arabische wereld zijn meerdere coups geweest in het afgelopen decennium, waarover Wilders zich kritisch heeft uitgelaten. Terecht, moeten we concluderen, en reden te meer om voor democratische processen te pleiten. Erg raar om dan enthousiast te doen over wat er op dat moment in Turkije gaande was.

Ik retweette Wilders met de toevoeging:

En daar was Bas Paternotte (columnist bij GeenStijl en ’tweede man’ bij The Post Online) met een retweet en een kutopmerking. Bovendien kon hij het niet laten om daar de NPO, een van mijn opdrachtgevers, bij te halen.

De tweet verschijnt op dit moment niet meer in zijn of mijn tijdlijn. Ik embed ‘m hier, maar als-ie daar ook verdwijnt, zie hieronder… (screenshots zijn voor mietjes).

Ik was ineens een Erdogan-fan die los ging, waarna Bas fijntjes toevoegde dat ik voor de NPO werk. Als ‘ultieme diskwalificatie’, voor mij en/of voor de NPO, of zo.

Zo te zien heeft hij de tweet dus verwijderd, maar niet voordat hij zijn GeenStijl- en TPO-schaapjes op me had afgestuurd, en niet voordat hij door Jeroen Wolaars (NOS) op de NPO-kwestie werd gecorrigeerd…

Echter was Bas dan weer niet mans genoeg om tegen mij te zeggen dat hij ‘m weer had verwijderd, of om z’n excuses aan te bieden, laat staan om dit tegenover zijn gelijkgerichte volgertjes recht te zetten.

Afijn.

Een aantal twitteraars wees mij er op dat in Wilders’ tweet niet letterlijk staat dat hij voor een gewelddadige coup is.

Maar hoe kan je deze tweet nou los zien van de gewelddadige coup die er op dat moment aan de hand was, en waar de tweet zelf over ging? Op het moment van twitteren wisten we al van geweerschoten in Istanbul en Ankara, helikopters en gevechtsvliegtuigen boven de steden en explosies bij het parlement!

Wat rest is twee vragen. De eerste is hoe Bas Paternotte in godsnaam mijn tweet heeft gevonden. Wat was hij aan het zoeken, of anders: op wat voor onnozele GS/TPO/JALTA-lijst is mijn twitteraccount terecht gekomen.

De tweede vraag is wat er in hem is gevaren. Dit is allemaal natuurlijk onwijs kinderachtig (‘ik ga het tegen de juf zeggen hoor!’). En waarom moet ik uitgescholden worden voor ‘belastingrukkertje’, en door de GeenStijlrukkertjes voor nog veel meer.

Dan maar even heel badinerend, speciaal voor Bas, een korte les over kritiek…

 • Het moet terecht zijn, dus niet de feiten verdraaien of het buiten context plaatsen;
 • Je moet niet je gelijk proberen te halen door er anderen bij te betrekken, zoals opdrachtgevers van je opponent of z’n moeder;
 • Niet schelden. Je bent geen puber.

Doe je dat wel, dan laat je op een wel heel treurige manier de leegte van je boodschap zien.

Ten slotte: als je iets stoms hebt gedaan, zoals je die tweet die je hebt verwijderd versturen, dan zeg je sorry. Is niet moeilijk, en is snel gedaan.

Dan had ik dit stukkie niet hoeven typen.

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.

5 Reacties

 1. Je krijgt weer heel wat over je heen Botte, maar zoals altijd correct en met de juiste woorden in perspectief gezet. Petje af man ! X

 2. Ik heb geen enkele tweet verwijderd. Je kan ze niet lezen omdat je mij geblockt hebt. Enfin, laat je vooral niet weerhouden door de feiten.

  Groet!

  BasP

  1. Hoi Bas,
   Leuk dat je reageert. Ik heb je inderdaad geblocked, maar het was de enige tweet die ik niet meer van jou kon zien. Zoals jullie van GeenStijl altijd zeggen: daar zal een volmaakt redelijke verklaring voor zijn.
   Zoals ik zei: afijn. Laat jij je ook vooral niet weerhouden door de kern van de zaak.
   Groet!
   Botte

Reacties zijn gesloten.