Annabel Nanninga is in de war

Brexit, etcetera, u kent het verhaal inmiddels. Nigel Farage, de leider van de eurosceptische partij UKIP, gaf in de vroege vrijdagochtend een overwinningsspeech. Daarin drukte hij zich buitengewoon ongelukkig uit.

“We have done it without having to fight, without a single bullet being fired.” zei Farage.

Pijnlijk, omdat nog geen week daarvoor het Britse parlementslid Jo Cox om haar ideeΓ«n dood was geschoten.

Meneer Farage bood er even later zijn excuses voor aan:

Op sociale media, maar ook op sites als The Guardian en Huffington Post verschenen artikelen over de aanstootgevende manier van uitdrukken van Farage.

Ook ik deed een (niet zo bijzondere) duit in het zakje…

Annabel las dat om een of andere reden en snapte er niks van. Ze dacht dat ik Farage de schuld gaf van de moord op Jo Cox.

Ze schreef er een stuk over op TPO.nl.

TPO kan niet zo goed Engels

Annabel zag in mijn tweet een directe aanval op het vrije woord en het universum, als enige in de wereld.

Ik werd met naam en toenaam geciteerd op TPO.nl en kreeg vervolgens de TPO-horde (is ongeveer dezelfde als de GeenStijl-horde) achter me aan.

 

ja joh

Het vraagt een hoop onwil om het te lezen zoals Annabel en haar horde het deed.

In de eerste plaats moet je Engels er vrij slecht voor zijn, want hij zegt hier dat ‘er’ geen enkele kogel afgeschoten is, en niet dat ‘hij’ of ‘we’ geen enkele kogel hebben afgeschoten. Het is een ongelukkige uitdrukking, maar geen schuldbekentenis. Het is een constatering, zij het incorrect.

In de tweede plaats is het Farage zelf die deze uitspraak doet, en niet ik. Ik citeer hem. Daarom gebruik ik ook “aanhalingstekens”.

In de derde plaats blijkt uit het feit dat hij z’n excuses er voor aanbiedt, dat hij zelf ook wel snapt dat zijn eigen woorden ongelukkig waren gekozen.

Annabel, je bent een beetje in de war.

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.