Wim Brands

Wim Brands is gisteren onverwacht overleden. Hij was samen met Wim Noordhoek de oprichter van het radioprogramma De Avonden. Ik heb de eer gehad aan dat legendarische programma mee te werken, en heb Wim een tijdlang meegemaakt als eindredacteur en collega.

Inmiddels werk ik voor het radioprogramma Nooit Meer Slapen, een programma dat anders is dan De Avonden, maar waarin wel degelijk het goede DNA van De Avonden is verweven. En dus ook dat van Wim.

Wim en ik spraken elkaar niet wekelijks. Maar ik hoorde hem wel wekelijks, vaak op zondagochtend, in het enig overgebleven boekenprogramma op de Nederlandse televisie, waar hij overigens hard voor heeft gestreden om het voort te laten bestaan.

Het is zo verdrietig dat een depressie het einde van zijn leven betekende. De VPRO is van slag, en ik ook. Vanavond herdenken we hem in VPRO Nooit Meer Slapen op Radio 1.

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.