Kind of Blue noot voor noot nagespeeld

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/163282702″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

De New Yorkse jazzband Mostly Other People Do The Killing heeft het legendarische album ‘Kind of Blue’ van Miles Davis exact nagespeeld. Ze hebben het opgenomen en uitgebracht onder de naam ‘Blue’ en is angstaanjagend hetzelfde als ‘Kind of Blue’

Ik kan je laten horen hoe precies ’t zelfde het is. Ik heb een montage gemaakt, waarbij je het nummer ‘All Blues’ op je ene oor gespeeld hoort door ‘Mostly Other People Do The Killing’ en op het andere oor door Miles Davis…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/179599504″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Koen Schouten is saxofonist en hij schrijft over muziek in de Volkskrant, en hij had dit album opgemerkt. Hij schreef er vorige week over en noemde de plaat waardeloos, en ook weer niet.

Het is waardeloos in die zin dat je overal voor 5 à 6 euro het album van Davis op CD kan kopen. Dus je zou hier je schouders over op kunnen halen. Maar liefhebbers worden er juist boos over. Er zijn veel mensen die ‘Kind of Blue’ de ultieme jazz vinden. Daar moet je af blijven. Maar ondertussen vinden ze net zo hard dat als jazz niet op ‘Kind of Blue’ lijkt, het geen jazz is. Dan zegt Koen er iets briljants over, in mijn ogen.

Als je dat ultiem vindt, dan is hier het extreme antwoord: de perfecte kopie.

Maar het voelt tóch anders. Noot-voor-noot naspelen is knap, maar het blijft naspelen, en niet echt creëren. Het album beluisteren geeft een ander gevoel.

Dus, zo concludeert Koen: dit album is een belangrijk kunstwerk. Het roept de conservatieven op om op te houden met terugblikken en nadoen. En gewoon zich te richten op nieuwe muziek.

(Ik vertelde hierover in VPRO’s Nooit Meer Slapen, terug te vinden op 1u24.)

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.