Holocaustmonument Wertheimpark

Er komt zo goed als zeker een nieuw holocaustmonument in Amsterdam, in het Wertheimpark. Daar ligt nu nog alleen het Spiegel-monument “Nooit meer Auschwitz”, van Jan Wolkers.

NOS

Het Wertheimpark is bij mij om de hoek. Het is een klein, maar erg fijn parkje. Het was me eerlijk gezegd ontgaan, maar gisteravond in het NOS Journaal hoorde ik van de plannen met dit park. Een derde er van moet wijken voor een nieuw holocaustmonument.

Een gigantisch bouwwerk van hoge zwarte muren wordt er in gezet, ontworpen door de maker van het holocaustmonument in Berlijn. Op de muren komen 102.000 namen van Nederlandse Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Drie dingen storen mij hier aan.
1. Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité zegt in het journaal dat het Auschwitz-monument van Jan Wolkers, dat nu in het park staat, abstract is. Mijns inziens laten de woorden ‘NOOIT MEER AUSCHWITZ’ weinig ruimte voor abstractie. Ze zijn in ieder geval niet abstracter dan een haarspeldbochtmurendoolhof met 102.000 namen er op.
2. Op de site van het initiatief, die vooral is ingericht om geld binnen te halen, staat ‘Er is in Nederland geen monument met de namen van alle Nederlandse slachtoffers van de holocaust’. Mijns inziens is dat een kwestie van perspectief. Want honderd meter bij het Wertheimpark vandaan staat de Hollandse Schouwburg. Daar is een namenwand. Tamelijk indrukwekkend, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Het is niet een plek waar je onbestemde selfies gaat maken, zoals dat bijvoorbeeld in Berlijn wel voortdurend gebeurt. Het is een muur met familienamen, 6.700 om precies te zijn. Daarnaast heeft de Hollandse Schouwburg een uitstekende expositie over de holocaust in Amsterdam en bovendien een digitaal monument, met alle namen van holocaustslachtoffers. Dat zijn er bij de Hollandse Schouwburg overigens 104.000.

Dat alles bij elkaar maakt het in mijn ogen een beetje onzinnig om zo’n bombastisch monument neer te zetten. De holocaust was niet bombastisch. Die was een geniepige, huiveringwekkende sluipmoordenaar, weet ik van de expositie in de Hollandse Schouwburg.

En zo kom ik bij het derde dat mij hier aan stoort. Als je het met een AUSCHWITZ COMITÉ en een officiële ARCHITECT en een item op het NOS JOURNAAL brengt, dan ram je zoiets in het schuldbewuste Amsterdam er zo doorheen. Ik vermoed dat de controverse die bestaat over het holocaustmonument in Berlijn niet erg is doorgedrongen tot de beslissers. En als dat wel zo is, dan durven ze er uit angst om voor nazi of anti-semiet versleten te worden waarschijnlijk niet naar te handelen.

Terwijl, het is altijd uitkijken met monumenten. Volgens mij heeft Wolkers het aardig begrepen, en kan je dat het beste zo laten. Geef dat geld asjeblieft aan de Hollandse Schouwburg.

UPDATE: Schimmig besluit rond omstreden Auschwitzmonument (Het Parool)

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.

2 Reacties

  1. Wat een goed stuk. Helemaal mee eens. Ik ben ook buurtbewoner en pas sinds kort op de hoogte hiervan. De gemeente heeft er alles aan gedaan om dit in stilte er door te drukken. De bewonersbrief van 3 april is maar in kleine kring verspreid. Aanstaande dinsdag gaat de bestuurscommissie een beslissing nemen. Hoewel inspraak niet meer mogelijk is ga ik me toch aanmelden om nog iets te mogen zeggen. Hopelijk komen er veel mensen en kunnen we door zoveel mogelijk aandacht te vragen dit nog tegenhouden en wordt er alsnog een gedegen onderzoek gedaan naar een goede plek en niet onbelangrijk het proces van de besluitvorming tot nu toe want daar zit ook een luchtje aan.

  2. Het monument van Wolkers is poetisch en past perfect in het park. Bovendien is het vaak in het nieuws als het weer eens vernield is. De fantasieloze namenwand lijkt mij een volstrekt overbodige toevoeging binnen het Tweede Wereldoorlog ‘aanbod’ in Amsterdam; monument op de Dam, Anne Frank museum, Anne Frank theater, diverse ander musea, Hollandse Schouwburg, jaarlijkse schuiladressentour. Het komt allemaal zeer krampachtig over en het er is ook zoiets als teveel van het goede.

    Maar als je dat dan toch wilt is een namenwand in de Noord-Zuid lijn veel effectiever. Op die manier wordt men dagelijks geconfronteerd met de gruwelen van de Holocaust in plaats van keurig weggestopt in een park.

Reacties zijn gesloten.