Twee jaar geleden, april 2017, werden Ronnie en Jasper op een brug in Arnhem in elkaar geslagen. Ze liepen er hand in hand, en er is gescholden met ‘vieze flikker’ en andere homofobe woorden. Het was anti-homogeweld.
Juni 2019

Brede maatschappelijke verontwaardiging volgde: een grote manifestatie in Arnhem en overal gingen mannelijke politici en bekende Nederlanders hand-in-hand lopen, om duidelijk te maken dat dit moet kunnen in Nederland. Mark Rutte noemde de aanpak van anti-homogeweld een topprioriteit.
Er werden vier verdachten opgepakt, en de rechtszaak werd na een jaar afgerond. Het Openbaar Ministerie wilde ‘homofobie’ niet inbrengen als strafverzwarende omstandigheid. Dat was raar, omdat er geen twijfel over kan zijn dat Ronnie en Jasper homo zijn, dat ze hand in hand liepen, en bovendien heeft een van de verdachten verklaard dat er is gescholden met homofobe woorden. De straffen werden tussen de 80 en 160 uur taakstraf.
De jongste van de daders ging in hoger beroep, en in mei 2019 was de uitspraak. Die was stuitend laag, met 40 uur voorwaardelijke taakstraf. Kortom: die is als vrije jongen de rechtbank uitgelopen, terwijl Ronnie nog maar net zijn laatste operatie achter de rug heeft.
Een klap in het gezicht van LHBT’s, die zich bij de manifestatie in Arnhem nog zo gesteund voelden. Wat is hier gebeurd? En, niet onbelangrijk, hoe is het voor Ronnie en Jasper, en de LHBT’s geweest? Luister naar de radiodocumentaire ‘Hand in Hand’.
Ronnie en Jasper vertellen sinds anderhalf jaar op scholen over wat ze hebben meegemaakt. Het is soms moeilijk voor ze, maar ze doen het in de hoop dat zinloos geweld, en in hun geval homofoob geweld, in de toekomst minder vaak voor komt. Vera Bergkamp houdt bij de minister van Justitie een vinger aan de pols over de aanbevelingen aan het Openbaar Ministerie die in het Actieplan Veiligheid LHBTI staan.

Een interessante toevoeging: twee dagen na uitzending van deze documentaire, kreeg Vera Bergkamp er in de Tweede Kamer alsnog een variant van haar motie doorheen.
En erg blij dat de motie van @kirstenvdhul, @NevinOzutok en mij het (nu wel) gehaald heeft over gespecialiseerde rechercheurs #discriminatie! Laten we kijken hoe er méér afgeronde zaken kunnen komen en hoe de meldingsbereidheid vergroot kan worden. pic.twitter.com/tIuTaHpND5
— Vera Bergkamp (@Vera_Bergkamp) 2 July 2019
Deze documentaire is gemaakt door Botte Jellema, voor VPRO’s RadioDoc, NPO Radio 1. Eindredactie door Anton de Goede, met muziek van Bart Westerlaken en met de stem van Emmie Kollau. Dank verder aan Sidney Smeets, Vera Bergkamp en Lisette Kuyper. En in het bijzonder natuurlijk aan Ronnie en Jasper.