Op stang

Botte Jellema begrijpt woede niet. Hij ziet op internet hoe woedende jongens die zijn taal spreken een man zijn strot afsnijden. Als doctorandus in de Communicatiewetenschappen begrijpt hij niets van deze wereld van boosheid, die buiten alle redelijkheid bestaat. Woede is voor een rationeel iemand als Jellema zo magisch als het einde van het heelal voor een natuurkundige.

Waarom worden we boos? Er zijn natuurlijk praktische zaken waar we het mee oneens zijn, maar waarom zetten we boosheid dan in als wapen. Zijn er geen slimmere middelen om onze zin te krijgen. Of is het juist handig om razend te kunnen worden? Zijn er evolutionaire voordelen van woede? Het zijn vragen die documentairemaker Botte Jellema bezig houden, en die hem naar de Customer Care afdeling van UPC, een boze man en naar de Politieacademie brengen in een poging deze zwarte materie te onderzoeken.

De documentaire is gemaakt voor RadioDoc. Radio Doc zendt iedere zondagavond om 21.00 uur een lange en een korte documentaire uit op NPO Radio 1. ‘Op stang’ is uitgezonden op 12 oktober 2014.

Dank aan:

  • Alex uit Hoorn, die ik op zijn verzoek alleen bij zijn voornaam noem;
  • Conny Heuvelman van IDEE, die mij in contact bracht met Alex;
  • UPC, en met name Ilse de Sain die mij op een bijzondere plek binnen liet;
  • Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog, die het boek ‘Goed Kwaad’ schreef, een belangrijke inspiratiebron;
  • Otto Adang, lector bij de Politieacademie in Apeldoorn;
  • Anton de Goede, eindredacteur bij de VPRO voor deze documentaire.