homo punt nl

Zes homo’s. Drie tieners en drie dertigers vertellen hun coming-out verhaal op de radio. Er zit amper vijftien jaar tussen en een groot verschil in maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit is er niet. Maar dankzij internet is er wel ongelooflijk veel veranderd.

Jamie (17):

Dat je in contact komt met andere mensen en normaal met ze praat. Ook gewoon over school en hobby’s en zo. En uiteindelijk ook over hoe zijn omgeving reageert, hoe hij zich er bij voelt en of hij een vriend heeft. Gewoon simpele dingen eigenlijk, maar je voelt je wel zekerder doordat je ziet dat meer mensen zo zijn.

Toen de tieners er achter kwamen dat ze op jongens vallen, hadden ze op het web toegang tot een keur aan coming-out verhalen en konden ze ook heel gemakkelijk en anoniem in contact komen met andere homo’s. De dertigers hadden dat niet en dat leidde tot isolement en frustratie.

Leopold (31):

De informatie was veel beperkter. Dat was echt wel een beetje bij elkaar schrapen. Achter een computerscherm kan je gewoon lekker anoniem doen waar je zin in hebt. En zo’n bibliotheek; je voelt je toch wat opgelaten. Straks staat er ineens een tante om de hoek. Je wordt er een tikje paranoïde van.

Documentairemaker Botte Jellema vertelt ook zijn eigen ervaringen als jonge homo op het Friese platteland. Hij onderneemt een zoektocht naar de jongen waar hij op zijn zestiende een oogje op had.

Zondag 28 maart 2010 in Holland Doc radio, 21:00 uur op Radio 1.

Dank aan:

De tieners Bjarne, Jamie en Ricardo en de dertigers Jan Simon, Lammert en Leopold.

Gijsbert van der Wal (idee), Anton de Goede (eindredactie).

Geert-Jan Edelenbosch, Bart Westerlaken en Jaap de Jong.

Anne Oosterhaven, Bogerman Sneek.

TROS & IDTV: fragment uit de serie Fort Alpha (1997).

1 reactie

  1. Ik heb (natuurlijk) naar deze docu geluisterd. Ik zag vandaag dat NRK een vergelijkbaar verhaal had:

    http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7083078

    Een verhaal van een lesbienne die zegt met behulp van internet (beter) uit de kast te komen. Volgens haar kun je het dan namelijk in stapjes doen.

Reacties zijn gesloten.