Sweelinck Nu – een podcastserie voor NTR Radio 4

16 oktober 2021 – Amsterdam

In de aanloop naar de 400e sterfdag van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck presenteren NPO Radio 4 en de NTR een vijfdelige podcastserie over Sweelinck, gemaakt door Tineke Steenbrink en Botte Jellema. Tineke is organist en klavecinist, en een van de oprichters van Holland Baroque; Botte is journalist en podcastmaker, met een groot hart voor muziek.

De serie is ook te vinden als onderdeel van ‘Het Verhaal’ bij Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Aflevering 1: De Bach van Nederland

Jan-Pieterszoon Sweelinck is vierhonderd jaar geleden overleden. Tineke Steenbrink vindt hem de grootste Nederlandse componist, maar hij lijkt wel te worden vergeten. Botte Jellema loopt tegen een aantal problemen aan, wanneer hij zich verdiept in Sweelinck.

Aflevering 2: Sweelinck hield zijn mond

Componist en organist Sweelinck leefde in een van de roerigste tijden in de Nederlandse geschiedenis. De gebeurtenissen tijdens zijn leven voelen als een throw back naar de lessen Geschiedenis op de middelbare school. Het was geen ongevaarlijke tijd, met religieuze twisten, en dat kon er wel eens voor hebben gezorgd dat Sweelinck zweeg.

Aflevering 3: Het orgel

Sweelinck was organist in de Oude Kerk, die midden op de Amsterdamse Wallen staat. Tineke en Botte nemen een kijkje in de kerk, en doen daar een aantal ontdekkingen over Sweelinck’s graf, de kerk en zijn orgel. Ook bewandelen ze de trap waar Sweelinck ooit liep.

Aflevering 4: Sweelinck’s muziek spelen

Omdat Sweelinck leefde in een vroege periode in de klassieke muziek, bestaat zijn repertoire uit werk voor zangers, klavecimbel en kerkorgel. Die twee klavierinstrumenten zijn, met alle respect, niet meer de populairste. Dus onderzoeken Tineke en Botte of je de muziek van Sweelinck aan de man (m/v) zou kunnen brengen door het te spelen op de populaire piano.

Aflevering 5: De erfenis

Er is in Nederland een afstammeling van Sweelinck, die nota bene ook nog liedkunstenaar is: singer/songwriter Stef Bos. Tineke en Botte praten met hem, en horen zo een gepassioneerd verhaal van een bewonderaar van de grootste componist die Nederland heeft gehad.

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.