Fryslân Regenboogprovincie!

Vertaalde column voor Omrop Fryslân Radio van donderdag 28 mei

Aanleiding voor een feestje vind ik het nauwelijks, want veel te laat, maar hiep hoi, Fryslân is Regenboogprovincie! Er klonk gisteravond zelfs applaus voor in de vergadering van de Provinciale Staten. Wat niet mocht van Commissaris Brok. Die zelf regenboog is. Maar goed. In juli 2016 werd buurman Drenthe als eerste een Regenboogprovincie, en gisteren, slechts veertienhonderd eenentwintig dagen later is Fryslân de laatste. Dat was een sneu parkoers van met name het CDA in de Staten, tezamen met de VVD.

Dwarse geesten bij het CDA – oh, het CDA! De lievelingspartij van alle columnisten, sinds haar formatiecongres-show in 2010. Altijd over de verkeerde eigen schaduwen heen springend, zich verschuilend achter een Groter Gezamenlijk Doel, dat door elke CDA prominent compleet anders wordt uitgelegd. Met name in Brabant, de laatste tijd.

Welnu, ze stemden gisteren met vijf voor en tegen waren mw. Prins-Meindertsma, dhr. Algra en dhr. Aalberts. Ik denk, ik noem de namen maar even. Ze staan als tegenstemmers naast de complete PVV- en de complete FvD-fracties, namelijk. Interessant.

En wat was VVD-gedeputeerde Avine Fokkens bang dat ze in een frame zou worden gedrukt, bij Omrop Fryslân. Want ja, met zo’n vlag stel je toch écht dat LHBT’ers anders zijn, en dat wilde ze niet. Dat iedereen anders is, en dat de hele moderne discussie over acceptatie van LHBT’ers juist niet gaat over assimilatie, maar in alle kleuren onderdeel zijn van de maatschappij, is Fokkens ontgaan. Vooral bang dat Fryslân, maar ze bedoelde natuurlijk zichzelf, in een frame van homofobie zou worden gedrukt. En in een onbegrijpelijke kronkel van haar geest betekende dat, dat je tegen de regenboogvlag moet zijn. Maar goed, die fractie stemde voor, op dhr. Dijkstra na.

Teus Dorrepaal is een naam om te onthouden, voor het lichte TV-drama dat hierover kan worden gemaakt. Tot een jaar geleden was hij Statenlid voor het CDA in Fryslân, en hij is homo. Over zijn eigen coming out schreef hij het bioboek ‘Praat er maar niet over’. In een interview bij de EO noemde hij zichzelf misvormd door hoe er met hem om is gegaan in het grefo-milieu waar hij toentertijd zijn coming out had.

In de Leeuwarder Courant zette hij in 2016 een ingestuurd stuk, met de titel ‘Laat regenboogvlag maar in de kast’. Wat hebben LHBT’ers aan zo’n vlag; we kloppen ons maar op de borst; het is toch al geregeld; en het wordt nog druk met vlaggen op het provinciehuis, aldus de CDA’er met vlaggenmastvrees. Niet over praten, zei hij, in geen enkele poging om zijn verminking de volgende generatie LHBT’ers te besparen. Die scheve redenatie is totaal achterhaald, maar dreunde nog lang na in de gangen van het Friese provinciehuis.

Dorrepaal is nu geen Statenlid meer. En het Friese CDA en de Friese VVD hadden ook buiten Sipke Jan Bousema gerekend. De TV-producent verhuisde in tijdje geleden terug naar zijn geboortegrond, en keek vervreemd om zich heen. De hele schaamtevolle vertoning, het hele imago – of frame, zoals Fokkens het noemt – van Fryslân, is gered door Sipke Jan Bousema. In plaats van een gedeputeerde, ging híj naar voetbalclub Drachtster Boys, en hees daar de regenboogvlag.

Waarom? Omdat de Boys willen laten zien dat iedereen welkom is. Moet dat? Ja, want dat er wat aan de hand is in de voetballerij, en eigenlijk in de hele maatschappij, heeft Bowi Jong uit Alkmaar wel laten zien door zijn brief aan de KNVB. Of vooral door de bedreigingen aan zijn adres die daar op volgden. Drachtster Boys hijst de regenboogvlag. Wanneer je bij hen door de poort loopt, dan heb je respect voor die jongen of dat meisje dat misschien anders is dan jij. En daar praten ze wél over, bij de Boys.

Nu is het klaar: Fryslân is ten langen leste Regenboogprovincie. Wat is hier veel over gesproken. Daarmee is de acceptatie van LHBT’ers natuurlijk nog niet klaar, maar we praten er wél over, Dorrepaal. En Dijkstra. En vooral die smiechten van de PVV en FvD. Die, als ik op eerder stemgedrag en op het commentaar op mijn tweet over de uitslag van gisteravond af mag gaan, alleen heel voorwaardelijk voor homo’s zijn.

En die onbegrijpelijke tegenstemmers van het CDA. Oh, het CDA… waar zouden wij als columnisten zijn zonder het CDA.

uitslag stemming
Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.