‘Additional reporting’ voor 99% Invisible

Afgelopen weken heb ik in Amsterdam gewerkt voor de Amerikaanse podcast 99% Invisible, voor hun productie ‘The many Deaths of a Painting‘, over het schilderij ‘Who’s affraid of red, yellow and blue’ van Barnett Newman. Dat is sinds de jaren zestig in bezit van het Stedelijk Museum. In 1986 werd het beschadigd met een Stanleymes.

While the painting was on display, a man named Gerard Jan van Bladeren attacked Who’s Afraid of Red, Yellow, and Blue III with a box cutter, tracing a series of long slashes through the center of the canvas. When the slashes were added all up together, they measured nearly fifty feet long. Van Bladeren was 31, unemployed, living with his parents, and was a painter himself — although not very successful. He regarded this act of vandalism as an artistic gesture. 

WHO’S AFRAID OF RED, YELLOW AND BLUE III
BARNETT NEWMAN

Het is gerestaureerd, maar dat is niet helemaal goed gegaan. Je hoort wat er is gebeurd in de podcast, gemaakt door John Fecile, en met additionele redactie en opname van mij.