Zzp-wet gaat voorlopig van tafel

Staatssecretaris Wiebes heeft in een brief aan de Kamer laten weten maatregelen te nemen op de zzp-wet DBA, na de vele klachten die er zijn gekomen. “Als echte zelfstandigen werk verliezen, zijn we niet jarig”, zegt Wiebes.

Allereerst wordt er niet gehandhaafd tot tenminste 1 januari 2018. Eerder liep die periode van vrijwaring tot 1 januari 2017, daarna zouden er boetes en naheffingen worden geheven bij overtreding van de nieuwe regels. Door de nieuwe maatregel hoeven werkgevers die altijd volgens een oude zzp-constructie hebben gewerkt, zich voorlopig geen zorgen te maken over boetes. Als het nodig is, wordt die periode verlengd.

De handhaving wordt stilgelegd tot een ‘nieuw moment van herijking’. Echte ‘boeven’ worden uiteraard wel aangepakt, benadrukt Wiebes. – RTL Z

De brief is hier te vinden.

Het is een helder en verstandig verhaal. Ik ben er in ieder geval blij mee. Ik ben met deze materie belachelijk veel bezig geweest, en heb er mee in kranten staan, en mee op radio en tv geweest.

Het is nog niet voorbij. Er wordt in de komende tijd opnieuw aan de wet gewerkt, dus ik zal zeker een vinger aan de pols houden. Maar het komende jaar kan ik, naar het zich laat aanzien, weer gewoon aan het werk.

Graag!