Je Suis Charlie

PvdA fractievoorzitter Diederik Samsom was op de Dam om zijn steun te betuigen aan de politiemensen, cartoonisten en journalisten. Ik vroeg hem oa. of hij een boodschap had voor de Nederlandse stripmakers. Vanavond hoor je wat hij zei in VPRO Nooit Meer Slapen om ongeveer half twee op NPO Radio 1.

De dag na de verschrikkelijke aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo werden er overal in de wereld demonstraties gehouden. In Amsterdam kwamen 18.000 mensen bij elkaar om hun steun te betuigen aan de de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslag. Onze Nachtcorrespondent Botte Jellema was er ook en sprak o.a. PvdA fractievoorzitter Diederik Samsom.

Botte Jellema
Botte Jellema is journalist, presentator, podcast- en documentairemaker. Hij is freelancer en werkt onder andere voor omroepen en programma's op NPO Radio1. Hij heeft een groot hart voor journalistiek, media, communicatie en verhalen.

12 Reacties

 1. Alle slappe droplullen bijeen. Walgelijk. Nu zijn ze ineens allemaal Charlie. Ze moeten zich doodschamen. Velen van deze mensen zijn de mensen die gestemd hebben op partijen die de grenzen open hebben gezet. En die niets hebben gedaan dat nodig was voor goede integratie. Waardoor we nu met een gespleten maatschappij zitten waarin criminaliteit en dit soort extremisme kan floreren. Wat deze week is gebeurd, was al lang geleden voorspeld. De mensen die dat voorspeld hebben zijn decennia lang op schandalige wijze weggezet als racisten. Al deze mensen die nu Charlie zijn hebben het klimaat schapen waarvan het gebeurde slechts een logisch gevolg was. Er zitten talloze mensen bij die Charlie’s cartoons destijds afkeurden, zo weet ik uit betrouwbare Parijse bron.

  Een maatschappij kan goed functioneren als er breed gedeelde normen en waarden zijn. In 3 decennia heeft Europa dat, en de stabiliteit van onze landen, weggegeven. Een ongekende fout. De rekening zal gruwelijk zijn want gisteren was vrijwel zeker pas het begin. In het bijzonder de PvdA, GroenLinks, en D’66 valt dit zeer zwaar aan te rekenen.

  D’66: vorige week zag ik nog iemand van hen op TV trots vertellen over de privacy: ze waren er in geslaagd een paar bewakingscamera’s weg te halen. Met dit soort totaal naïeve idioten aan het roer kan iedereen zich alvast gaan voorbereiden op de volgende demonstratie waarbij ze Charlie kunnen zijn. Want zie bijvoorbeeld dit NRC artikel.

  Walgelijk. Breedbek-kikker Samsom voorop.

  1. Je reactie bevat een aantal premissen die ik niet onderschrijf, zoals 1) iedereen bij de manifestatie identificeert zich met Charlie, 2) het afkeuren van Charlie staat tegenover het idee achter de manifestatie, 3) alle mensen die door de ‘open grenzen’ zijn gekomen zijn mede verantwoordelijk voor de moorden in Parijs.

   Verder wil ik je er op wijzen dat in de laatste drie decennia met name het CDA en de VVD aan de macht zijn geweest in Nederland.

   1. VVD en CDA hebben veel invloed gehad, maar het feit dat we nu met zoveel kansarme allochtonen zitten, die bovendien niet hoefde te integreren zitten komt toch echt door links. Zij hadden een totale asielindustrie opgebouwd, gezindshereniging, generaal pardons, ongekende beroepsmogelijkheden enzovoort. Bovendien is het ook links geweest die iedereen die de discussie op schandalige wijze onmogelijk heeft gemaakt en dat tot op vandaag nog probeert. Sukkeltje Tofik Bibi begon in de Kamer zelfs herhaaldelijk over individuele gevallen. Schreef dat de grenzen open moesten en daarbij “asielzoekers welkom thuis”. Nu nog probeert Cecilia Malmström ons te vertellen dat we zeer ruimhartig mensen uit Afrika moeten opvangen omdat dit goed voor ons is. En dat zit dan in Brussel. Echt: als er niks gebeurt dan gaat het totaal verkeerd. Eind jaren 80 verscheen er al een controversieel schrijven: “de ondergang van Nederland, land der naïeve dwazen”. We zijn hard op weg. Veel mensen worden pas wakker op het moment dat het mes ze op de keel staat.

 2. En wat betreft open grenzen: het spreekt voor zich dat een land dat geen asielzoekers uit dit islamitische regios heeft, nu nauwelijks last heeft van jihadisme. Kijk alleen maar naar de oostblok landen of zuid-amerika. Er is -en dat is totaal logisch- een onmiddelijk verband tussen het hebben van veel moslims in je land en jihadisme. Ik zeg nergens dat alle mensen die door open grenzen zijn gekomen, verantwoordelijk zijn. Maar als we dat niet hadden gedaan, dan hadden nu we deze jihad toestanden niet. Het had jaarlijks miljarden euro’s gescheeld, veel criminaliteit minder, veel andere ellende minder, meer vrijheid enzovoort enzovoort. Want wie maakt nu nog een leuke mohammed cartoon?

 3. De globale ontwikkelingen (conflicten, sterke bevolkingsgroei) nopen er juist toe om onze grenzen totaal te sluiten. Als je dat signaal niet keihard geeft, dan zal men blijven komen. Australië sleept boten vluchtelingen gewoon terug. De VS plaatst
  hekken met stroom. Dit zijn politieke keuzes die gewoon gemaakt kunnen worden. Dat die mensen naar ons komen en niet naar het schatrijke Saoedi Arabië of Argentinië gaan komt puur omdat wij zo stom zijn ze binnen te laten en ze nog een ingericht huis te geven ook.

  De ellende, intolerantie en conflicten van elders moeten wij niet in ons land importeren. De mensen die dat wel propageren zie ik als directe vijand van onze maatschappij, de vrede en leefbaarheid in ons land. Stabiliteit is het allerbelangrijkste dat we hebben. Zij zetten dat op het spel. Misdadig. Temeer omdat hulp lokaal kan worden geboden: voor hetzelfde geld help je meer mensen én je houdt de shit maximaal buiten de deur.

  1. Argentinië ging vorig jaar nog failliet. http://www.nrcq.nl/2014/07/31/argentinie-voor-tweede-keer-in-dertien-jaar-voorlopig-failliet
   Saoedi Arabië heeft 30 miljoen inwoners, waarvan er tien miljoen immigrant zijn. http://compasoxfordblog.co.uk/2013/08/saudi-arabia-and-its-immigrants/
   Ik ken werkelijk niemand in de NL’se politiek die het ‘importeren’ van ‘ellende, intolerantie en conflicten’ propageert. Alsof het zo makkelijk is om NL binnen te komen tegenwoordig… google dat zelf maar.
   Wat een onzin. Ik ga ‘links’ niet verdedigen, dat kan links zelf wel. Maar lees je eens bij, joh.

   1. Ja en? Feit blijft dat een land dat de grenzen gesloten houdt geen interne problemen met vluchtelingen van elders heeft. Dat geldt zowel voor een arm land (Argentinie) als een rijk land (Saoedi Arabie). De immigranten in Saoedi Arabie zijn geen vluchtelingen maar arbeidsmigranten. Laat dat land maar eens een poot uitsteken, in plaats van te investeren in islamisering en terrorisme.

    Inderdaad is het -thank god- nu moeilijker om Nederland binnen te komen maar iedere persoon uit die regionen is er er 1 teveel.

    Je zin “Ik ken werkelijk niemand in de NL’se politiek die het ‘importeren’ van ‘ellende, intolerantie en conflicten’ propageert” is júist waar het om gaat.

    Ze propageren het niet, maar ze doen het in de praktijk wél.
    In al hun naïviteit dachten ze dat het wel goed komt als je andere culturen importeert en dat op zn beloop laat.

    Dat is dé reden dat we nu zitten met extremisme en tienduizenden mensen die dit soort aanslagen goedkeuren/toejuichen. De stabiliteit, vrijheid en veiligheid van ons land is in gevaar gebracht en dat komt primair door het stupide immigratie en integratie beleid van de afgelopen decennia.

    De wereldwijde praktijk wijst uit dat het bestaan van 2 of meer groepen die onvoldoende gelijke normen en waarden hebben dé oorzaak is van conflicten waarbij talloze doden vallen. Het eerste dat je als land dus zou moeten doen, is voorkomen dat zich zulke groepen kunnen vormen. Links heeft dit weggegeven: het belangrijkste dat we hebben en de basis van onze vrije en welvarende maatschappij. Het is nu hopen dat de ellende binnen perken blijft. In ieder geval vind ik het noodzakelijk dat we het risico niet nog groter maken en dus beginnen met de grenzen volledig te sluiten. Maar dat was wel duidelijk ;)

    1. Eerst zeg je dat Argentinië en Saudi Arabië schatrijk zijn, ik bewijs je het tegendeel en dan zeg je ‘ja en?’.

     Daarna lees ik nog meer boude beweringen, hyperbolen en populistische platitudes. Laten we je comments maar even met een korreltje zout nemen. Of een vaatje. Of een strooiwagen. Goedemiddag :)

 4. Ik zeg dat Saoedi-Arabie schatrijk is, over Argentinie zeg ik dat niet. Maar rijk of niet, is ook helemaal niet waar het om gaat. (Al maakt het het voor een rijk land makkelijker om wat te doen voor vluchtelingen)

  Waar het om gaat is dat het een keus is of landen hun grenzen open stellen voor vluchtelingen en die mensen vervolgens allerlei voorzieningen bieden. En dit zijn twee landen die dat niet doen. Dat voorbeeld zouden wij direct moeten volgen. Dat is waar het om gaat…..

 5. Dat wij nu met deze shit zitten omdat we die mensen hebben binnen gelaten. De grootste fout na WO-II…..

Reacties zijn gesloten.