Grappig filmpje van Lubach, als het niet zo ernstig was

Fuck de Kamer van Koophandel. Zo, ik zei het.

Arjen Lubach maakte in zijn nogal goeie programma Lubach op Zondag het volgende item. Daarna ga ik de Kamer van Koophandel nog maar een keer zwart maken, alsmede ene Peter Schinkel.

Arjen heeft gelijk; ook ik heb een eenmanszaak en merk dat de Kamer van Koophandel mijn gegevens lukraak op het internet smijt. Daarover heb ik tweeëneenhalf jaar geleden al eens een dikke discussie met ze gehad, maar het gaat gewoon door.

Bedrijvenstek.nl

Ik heb minder last van telemarketeers, maar ik zie wel overal op het internet mijn telefoonnummer en mijn adres verschijnen. Dat vind ik niet leuk. Misschien ben ik overgevoelig, want waarom zou iemand niet mogen weten waar ik woon, maar dan neem ik je nu even mee naar de website bedrijvenstek.nl.

Als ik daar mijn eigen naam invoer, krijg ik de volgende resultaten.

bedrijvenstek

BAM, daar staat het. Niet alleen mijn volledige naam, adres en woonplaats, maar ook doodleuk mijn mobiele nummer. En de oppervlakte van mijn huis.

De informatie is recent, want ik woon nu iets meer dan een jaar op dit adres, en het klopt. Ik heb een klein eenmanszaakje, dat bij de KvK ingeschreven staat op mijn woonadres. Dus publiceert de KvK, en in dit geval ook bedrijvenstek.nl privégegevens.

Dat weet bedrijvenstek.nl ook, want er staat achter ‘Bestemming’ het woord ‘woon’. Ik kan daar zo kwaad om worden.

We hebben toch een overheid die wil dat we verstandig omgaan met het verspreiden van privégegevens? Waarom doet een uitvoerende overheidsinstantie als de Kamer van Koophandel dan doodleuk waar ze zin in heeft?

Individueel inzien gegevens

Toen ik me inschreef bij de KvK heb ik aangegeven dat ze mijn gegevens niet aan derden mogen doorverkopen. In hun termen een ‘non-mailingindicator’. Maar dat blijkt grotendeels een farce.

Ik heb de naam van een paar vrienden met een eenmanszaak op bedrijvenstek.nl ingevuld. Alle informatie wordt zonder blikken of blozen gegeven. Kan iemand mij vertellen wat voor nut het heeft dat deze informatie op het internet staat?

Ik vroeg het vorige week aan de Kamer van Koophandel. Deze keer via Twitter. Het antwoord:

No shit, Sherlock. Dat wisten we al. KvK verkoopt deze gegevens in bulk. Come on, hoe komt anders zo’n bedrijvenstek aan z’n database?

Geen direct marketing. Ok. Maar waarom staan ik en al mijn zzp-vriendjes en -vriendinnetjes met een shitload aan gegevens op bedrijvenstek.nl?

Laat maar. Serieus, laat maar. Ze hebben natuurlijk een professioneel opgetuigde juridische afdeling, die dit allemaal tot in de puntjes heeft afgekit. En daar begint een kleine zelfstandige als ik helemaal niks tegen. Het enige dat ik kan doen is mezelf af en toe googlen en hopen dat er een ‘verwijder’-knop is ingebouwd op dit soort maffiasites. Bij de site gevonden.cc (geen link, ik gun die ratten echt geen traffic) zit zo’n knop. Of ik even 35 cent wil aftikken voor het verwijderen van mijn eigen gegevens. Nee. Op mails reageren ze niet.

Zijn het parasiterende ratten? Ja, het zijn parasiterende ratten.

Dan bedrijvenstek.nl. Laten we daar eens even flink in duiken. Want het publiceren van zoveel gegevens, dat stinkt gewoon. voorwaaren Hier de ‘Voorwaaren’ (sic). Ik vraag me af hoe ze alinea 3 kunnen verenigen met alinea 1. Ze zeggen dat je de data niet opnieuw mag verspreiden, met een beroep op de databankenwet. Maar zelf mogen ze dus wel rustig overal data vandaan harken en opnieuw verspreiden. Ik klik op de link naar de databankenwet: databankenwet Man, man, man…

Peter Schinkel en het goede doel in een grachtenpand

Wat is bedrijvenstek.nl? Ze staan niet in hun eigen database. Echt waar. Een SIDN’etje leert ons wel wat meer; de domeinnaam is geregistreerd door ene Peter Schinkel. Peter Schinkel Een google van “peter schinkel” +bedrijvenstek levert nagenoeg geen informatie. En Peter, noch bedrijvenstek, staan als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Handige jongen. Zie hier het bedrijvenregister ‘KvK’ voor u aan het werk. Maar we komen via de google van Peter Schinkel wel bij een investeringsbedrijf uit, wakibi.

Wakibi biedt de mogelijkheid om kleine leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te verstrekken.

Wakibi staat wel op bedrijvenstek. Leuk grachtenpandje, pik. Gaat wel lekker he, zo’n ‘goed doel’? [ zie update hieronder ]

Peter Schinkel-bewijs

Maar is dit dezelfde Peter Schinkel? Ik kan het niet bewijzen, want bedrijvenstek.nl opereert volledig geïsoleerd. Er is niets over te vinden. Zo royaal als het is met het verspreiden van gegevens van anderen, zo hermetisch is het over de gegevens van zichzelf. Maar ik ontdek het twitterkanaal van bedrijvenstek. Daar gebeurt niks. Niemand volgt het. Het kanaal zelf volgt een handjevol mediabedrijven, en twee personen. Waaronder ene Peter Schinkel, van Wakibi. Toeval? Kan, zeker, kan. Maar ik denk het niet.

Ik heb deze Peter gevraagd of hij de eigenaar is van bedrijvenstek.nl, want ik wilde er nog wel even het een en ander van weten. Dat is nu drie dagen geleden en er is geen antwoord gekomen. Druk met het opmeten van woonkamers van individuele zzp’ers, denk ik.

Dat geeft niks. Dan gaan we toch lekker even wat gegevens van hem zelf op het internet zetten?

Naam: Peter Schinkel
Website: Bedrijvenstek.nl
E-mail: p.schinkel@wakibi.nl
Mobiel Nummer: 06-51129896
Vaste lijn: 020-7895050
Sociale Media: LinkedIn
Adres: Realengracht 142

Postcode: 1013 KW
Plaats: Amsterdam
KvK nummer: 00005327 7201
Type vestiging: Rechtspersoon
Rechtsvorm: Stichting

Openbare bronnen, mensen!

Peter Schinkel

Maar dit kan toch niet? Klöpt, zou Salamander zeggen.

Fuck dus de Kamer van Koophandel. Je krijgt wegduikvlerken zoals Peter Schinkel, gevonden.cc en nog honderd andere ratten die een slaatje proberen te slaan uit het verspreiden van gegevens die – OH NEE ECHT – P.R.I.V.E. zijn.

Stop de handel van deze overheidsinstantie in privegegevens!

Een bedrijvenregister, prima, maar zullen we dat gewoon bij de Kamer van Koophandel zelf houden? Dank u.

 

UPDATE 12 december:

Peter Schinkel mailde een reactie. Hij biedt zijn excuses aan voor het vermelden van mijn privégegevens. Over bedrijvenstek.nl zegt hij:

Bedrijvenstek is opgezet uit persoonlijke frustratie, in mijn geval na een aanschaf via marktplaats bij een frauduleuze organisatie. Daarvan waren (bleek achteraf) geen daadwerkelijke contactgegevens bekend, dus ook geen mogelijkheid om over een niet geleverde aankoop in contact te komen. Na lang zoeken konden de bewuste gegevens achterhaald worden en Bedrijvenstek is opgezet om dat voor anderen te vergemakkelijken.

En over zichzelf en Wakibi:

Wat betreft je punt over het goede doel in het grachtenpand: Ik deel een huurwoning, zodat ik me op dit moment en afgelopen drie jaar bijna full-time op vrijwillige basis (zonder enige vergoeding) kan inzetten voor ondernemers in ontwikkelingslanden. Wat mij betreft is het dan ook jammer dat door mijn fout bij Bedrijvenstek, en jou aannames over mij, Wakibi nu in een kwaad daglicht gezet wordt. Mocht je hier verder aandacht aan willen besteden dan is dat je goed recht, maar mocht je Wakibi daarbuiten laten dan wordt dat op prijs gesteld.

Waarvan akte.

Eén antwoord op “Grappig filmpje van Lubach, als het niet zo ernstig was”

Reacties zijn gesloten.