E-strips dolk in de rug van stripwinkels

  • Lambiek moet verhuizen naar kleinere winkel
  • App YIEHA gaat 800 striptitels publiceren

De nieuwe digitale stripapp YIEHA is een dolk in de rug van de stripwinkels. Dat zegt Boris Kousemaker, eigenaar van stripwinkel ‘Lambiek‘ in Amsterdam, de oudste stripwinkel van Europa. Hij zei dat gisteren in het VPRO Radio1-programma Nooit Meer Slapen. Nu al heeft ‘Lambiek’ te kampen met zoveel omzetverlies, dat ze gedwongen naar een kleinere ruimte moeten verhuizen. Komend voorjaar lanceren twee grote Vlaamse uitgeverijen de e-strip-app YIEHA, waar ze inmiddels mee proefdraaien.

Digitale strips ziet Kousemaker als een grote bedreiging, maar ook als reële toekomst voor de strips. De uitgeverijen Ballon Media en Uitgeverij Standaard, van ondermeer Suske en Wiske, Urbanus en De Rode Ridder, wil 800 titels uitgeven in YIEHA. Het wordt daarmee een directe concurrent van de huidige stripwinkels.

“Vooral de jongere mensen zullen steeds meer online gaan kopen. Dat is ons voorland, dat is wat er gaat gebeuren,” zegt medewerker Klaas Knol van ‘Lambiek’. “Het gaat in ieder geval betekenen dat we omzetverlies gaan lijden. En met de steeds kleiner wordende marges, wordt het dan steeds moeilijker om als boekwinkel te overleven. Een heleboel winkels hebben de handdoek al in de ring gegooid.”

Boris heeft eerder al laten weten dat de toekomst van ‘Lambiek’ onzeker is. De winkel werd in 1968 door stripkenner en liefhebber Kees Kousemaker geopend. Waar de winkel naar toe gaat kan Boris Kousemaker nog niet zeggen. Het moet in een drukkere winkelstraat en het moet kleiner. “Gelukkig zijn er ook nog een heleboel boeken die zo mooi zijn uitgegeven qua design, dat boekliefhebbers en stripliefhebbers die graag echt willen hebben. Al is het maar om de geur van zo’n boek.”

Eerdere berichten over het moeten verhuizen of sluiten van ‘Lambiek’ maakten veel reacties los onder stripliefhebbers en striptekenaars. Voor makers en liefhebbers is ‘Lambiek’ een begrip en een stripparadijs.