Martin Koolhoven: ‘Er is geen enkele praktische reden voor draaien op film’. Toch doet hij het.

Film, celluloid, de analoge drager voor bewegend beeld, staat op het punt te verdwijnen. Bijna niemand gebruikt het meer, in dit digitale tijdperk. Dat is zeer tegen de zin van een aantal bekende filmregisseurs, zoals Quentin Tarantino, Christopher Nolan, Judd Apatow, en J.J. Abrams. Ze hebben er succesvol tegen gelobbyd. De filmfabriek van Kodak blijft voorlopig open.

Nederlandse regisseur Martin Koolhoven vindt dat er geen enkele praktische reden is voor het draaien op film, in plaats van digitaal. En hij kan het weten, want hij was een van de eersten die digitaal werkte. Toch gaat hij zijn nieuwe film op 35-millimeter draaien. ‘Ik vind het gewoon mooier’.

Gisteren uitgezonden in VPRO’s Nooit Meer Slapen op Radio1.

UPDATE: