Bijna 10 miljoen NL’ers interesseert het geen fluit

Dat was mijn twitterreactie op het (voorspelbare) NOS-bericht dat er 7,2 miljoen sportkijkers waren tijdens de WK-voetbalwedstrijd Nederland-Spanje gisteravond. Dat waren de mensen die thuis keken, en er werd ook massaal op pleinen, in zalen en in cafés gekeken, dus wat ik zeg klopt niet. Echter.

Ik hou niet zo van voetbal. Het spelletje interesseert me niet, ik ken geen ‘oranjegevoel’, ik begrijp niets van de gigantische hoeveelheid geld die er in om gaat en erger me aan de ruimte die dat spelletje inneemt in de media.

Heel uitzonderlijk is het niet. Maar er is weinig begrip voor; sterker nog, ik word er regelmatig op aangevallen. Soit, kan ik hebben, maar een béétje raar is dat natuurlijk wel.

kwart
Want stel, we nemen het ruim, dat er 3 miljoen mensen zijn geweest die op pleinen, in zalen en in cafés hebben gekeken. En dat er ukkies en zieken onder de rest zitten, die het toch niet mee krijgen. Dan denk ik dat nog steeds een kwart van de bevolking de wedstrijd bewust niet heeft gezien. Dat is toch vrij substantieel.

Wat is het probleem met voetbal, de oranjekoorts en het WK?

in or out
‘That’s the rule[s] that I’ve just made up,’ zo vat Eddie Izzard kolonialisme zo ongeveer samen. Zo kan je voetbal ook zien: iemand bedenkt een spelletje, met regeltjes, en zo werkt het dan, omdat het zo werkt. Dit geldt trouwens voor zo ongeveer de hele maatschappij, maar als het nergens over gaat is het belachelijk. Sorry, ik weet echt niets te bedenken waar voetbal over gaat. Bij echt drama worden spelregels gebroken. Oorlog. Liefde. Dood. Maar niet bij 7140 vierkante meter gras.

Om en nabij 7140. Want er is geen standaardafmeting voor een voetbalveld. Serieus. Google het. Met je regeltjes.

Ik vind spelletjes leuk, maar dat verandert als het allemaal net wat te serieus wordt.  In casu, het openbare leven plat legt, de media overneemt en een sfeer van ‘either you’re with us or you’re against us’ ontstaat.

Want laat helder zijn: als je iets doet zoals ik nu, dit opschrijven, dan begint er meteen een groepsproces van uitsluiting te ontstaan. De in oranje getooiden smijten blikken en tweets van onbegrip en afkeuring in je richting – geloof me, ik weet waar ik het over heb. Je wordt uitgestoten en gezien als een verrader. Want niets is zo bedreigend als wanneer er iemand niet mee wil doen met het spelletje.

oorlog en vrede
Is het dan elitair? Beetje sneuig sjiek zitten doen over dat ‘low brow’ gedoe? Met je VPRO en je Amsterdam 1018?

Als ik gisteravond ‘Oorlog en Vrede’ had verslonden, ja, wellicht. Maar wat ik werkelijk tijdens de wedstrijd deed was GTA5 spelen. Oh, ik heb ook nog wat filmpjes van ‘autoblog‘ op Youtube bekeken en zat wat door Grindr heen te scrollen. Weinig verheffend.

Maar wat ik niet heb gedaan is tot half vijf vannacht in een oranje-versierde binnentuin lallen, muziek draaien en bierdrinken. En daarmee een heel woonblok uit de slaap houden. Want dat was wel wat asociaal geweest natuurlijk…

“Ach jij wil alleen maar cultuur, subsidievreter.” Come again?

En ik haat de VIVA FIFA.
Dat wordt door John Oliver, die overigens wel van voetbal houdt, grappig uitgelegd in zijn filmpje over ‘The Sausage principle’:

Dus dat is allemaal extreem verwerpelijk en daar moet je niets mee te maken willen hebben. Stelletje criminelen, corrupte bende, heulers met het kwaad…

Alleen zijn drie van mijn grote muziekhelden respectievelijk vijftig jaar in de gaten gehouden door de FBI, om de haverklap gearresteerd wegens huislijk geweld of in hechtenis genomen wegens drugsbezit. Draai ik hun muziek dan niet meer?

Nee. Maar.
Ik moet bij mijn reportages voor Radio 1 ‘uitpuntjes’ aangeven; in mijn stukjes audio van 12 minuten moeten twee of drie momenten zitten waar ‘de sport’ tussendoor even kan vertellen dat er is gescoord in de wedstrijd Honduras – Ecuador. Het gaat me niet om het werk, publieke omroep, at your service, maar om iets anders.

Straks, volgende week dus, maak ik reportages van voorstellingen op Oerol. Daar luisteren straks mensen naar die eigenlijk dat niet willen horen. Maar die zijn een voetbalwedstrijd aan het volgen. Ik moet ondertussen serieus iets vertellen over Tourette’s Impulsive Corps Symphony, geïnspireerd op verhalen van Oliver Sacks en persoonlijke ervaringen van theatermaker Klemens Patijn, terwijl ik me eigenlijk ook rekenschap zou moeten geven van de goede Radio 1 luisteraar die die wedstrijd wil volgen.

Dat is een onmogelijke spagaat.

Vreedzame coëxistentie
Het liefst koos ik er voor om dan op een tweede kanaal te gaan zitten, zoals Met Het Oog Op Morgen doet.

Zoals ik persoonlijk ook graag op een spreekwoordelijk tweede kanaal zou willen zitten. Een kanaal waar geen binnentuinfeesten zijn, waar die kleur die nergens bij staat niet domineert en waar ik een normale krant kan lezen. Waarin ik me niet koest moet houden met mijn milde maatschappijkritiek, om verwarde en afkeurende blikken te voorkomen.

Net als bijna tien miljoen andere Nederlanders.

2 antwoorden op “Bijna 10 miljoen NL’ers interesseert het geen fluit”

 1. Interessante blog. Dank!

  Heb gisteren ook zitten gamen tijdens de wedstrijd, weet eigenlijk niet waarom, want normaal kijk ik wel. Daarom voel ik me ook aangesproken door het beeld dat je schetst van de buitensluitende Oranjesupporter. Waar ik me niet in herken (maar om eerlijk te zijn: ik dos me ook niet uit in oranje tijdens wedstrijden). Het is een beetje als lid zijn van de ANWB: ik ben lid vanwege de wegenwacht, maar ik weet ook dat ik in de lobby wordt gebruikt als “wij vertegenwoordigen met 1 miljoen leden, autorijdend Nederland”. Dat je als onderdeel van autorijdend Nederland opeens voor een stuk snelweg in de randstad blijkt te zijn. Is niet zo, zoals ik ook gewoon voetbal kijk omdat het een leuk spelletje is. Niet vanwege heimelijke koloniale gevoelens.

  Ik drink geen alcohol en krijg daar vaak vragen over. “Oh nee? Waarom niet? Vind je het gewoon niet lekker, of …”. Vroeger grapte ik dat ik moslim was. Tegenwoordig ligt dat wat gevoeliger. Dus ik zeg maar gewoon dat ik er nooit aan begonnen ben en de behoefte nooit gevoeld heb. Wat heeft dat met je blog te maken? Nou, dat het er ook een beetje om gaat hoe activistisch je in je ‘ik doe er niet aan mee’ bent. Je kunt geen alcohol drinken, of iedereen nadrukkelijk vertellen dat je -in tegenstelling tot vele anderen – dus absoluut géén alcohol drinkt. Ja, in het laatste geval krijg je dus wat meer reacties.

  Maar ik begrijp wel dat het als programma-maker ontzettend vervelend is om onderbroken te worden. Gelukkig ontwikkelt de media zich steeds meer tot aanbod op maat, zowel voor 7 miljoen oranjeklanten als 10 miljoen (waaronder een kleine miljoen onder de vijf jaar overigens, die als het goed is in bed liggen tijdens Nederland-Spanje) anderen.

  Hartelijke groet,
  Daan

 2. Wat een enorm epistel ^^ Het is evident dat er weinig andere vrijetijdsbestedingen/sporten zo massaal worden bekeken als voetbal dus velen vinden het erg leuk. Ik zou zeggen: prima, laat iedereen lekker doen/laten wat hij zij wil. Niemand hoeft voetbal te kijken en niemand verplicht anderen om het te kijken. Ik heb ook lekker wat anders gedaan :)
  En de FIFA is inderdaad een foute bende

Reacties zijn gesloten.