Ype’s boekpresentatie tegengehouden door de St. Willibrordkerk in Utrecht

Weer ophef om evenement in kerk

Ype Driessen zou zijn autobiografische stripboek Zonde presenteren

De St. Willibrorduskerk in Utrecht heeft op het laatste moment een boekpresentatie tegengehouden. Ype Driessen zou er vanmiddag zijn autobiografische stripboek Zonde presenteren.

Het boek van de homoseksuele stripmaker gaat onder meer over zijn zoektocht naar vriendschap en liefde. De boekpresentatie in de kerk vlak bij de Dom zou worden omlijst met optredens en interviews over het thema zonde.

De stripmaker zegt dat hij een paar uur voor de presentatie te horen kreeg dat het niet doorging.
Een reden werd volgens hem niet gegeven. Het kerkbestuur is onbereikbaar voor commentaar.

Ophef

Anderhalve week geleden was er ophef door een voorstelling in de Willibrorduskerk. Theatermaker Dries Verhoef droeg in de voorstelling De Uitvaart maatschappelijke fenomenen ten grave, zoals de multiculturele samenleving en de kunst.

Kardinaal Eijk zei vorige week dat de kerk door de voorstelling was ontheiligd en dat er eerst een boeteviering moet worden gehouden voordat er weer katholieke diensten kunnen worden gehouden.

NOS

 

En dan mijn persoonlijke noties hier bij.  Ik ben door Ype gevraagd om het programma in de kerk te presenteren. Zijn nieuwe boek heet ‘Zonde‘ en hij was erg enthousiast dat het mogelijk was om dit boek op deze plek, die zo ontvankelijk zegt te zijn voor zondaars, ten doop te houden. De ambiance speelde in het programma een belangrijke rol, waarbij hij overigens geen gekke dingen zou gaan doen.

Van geen enkele zaalverhuurder zou je het pikken dat hij/zij een paar uur van tevoren afbelt. Ype kreeg nog snel de keus voorgelegd om het dan maar in een of ander cafeetje te doen. Maar dan sloeg het programma nergens meer op, nog los van het feit dat hij inmiddels 200 mensen verwachtte.

Ype had er zelf al veel tijd en energie in gestopt om alles rond te krijgen; er zouden sprekers en muzikanten komen, en veel van zijn ‘acteurs’ zouden aanwezig zijn. Er was gerepeteerd, geschreven en voorgesproken. En iedereen deed het om niet, omdat de fotostripbusiness nu eenmaal niet zo lucratief is als bijvoorbeeld een kerk.

Ook ondergetekende zou onbezoldigd optreden. Ik had er ettelijke uren in gestoken om dit goed te kunnen doen. Met plezier overigens. Maar het is voor niets geweest. De ongekende lompheid waarmee nu is afgebeld is op zichzelf al ernstig genoeg. Ype was echt van slag.

Maar daar komt nog wat bij.

De kerk heeft geen reden gegeven voor de afzegging. Ze was onbereikbaar voor commentaar voor ons en voor de pers. Ik kan zelf niet anders vermoeden dan dat het te maken heeft met het feit dat Ype homo is. Dat zit in zijn fotostrips; er is een ‘amourette’ tussen Ype en jongen. Het is lief en kuis; het is absoluut geen pornografisch boek of zo.

Kennelijk hoeft dat ook niet. Zelfs als de kerk nog met een verklaring komt, geloof ik er geen snars van. Anders kan je toch meteen vertellen dat er een lekkage is, of weet-ik-veel.

Is dat een journalistieke conclusie? Nee, absoluut niet.
Is het waar? Wat denk je zelf?

Ze zijn zo homofoob als de pest daar.

Stelletje gepekoppen.

3 antwoorden op “Ype’s boekpresentatie tegengehouden door de St. Willibrordkerk in Utrecht”

 1. Homofoob? Dit is volgens mij een katholieke kerk en het stikt daar van de homo’s ;) Ze zouden het toe moeten juichen. Wellicht zijn ze in 2114 zo ver!

 2. Twee planken die de kerk misslaat:

  1. Het botte onfatsoen om zoiets 3 uur van te voren af te zeggen. Zonder enige vorm van excuses. Dat is gewoon onbehoorlijk.
  2. De lafheid om niet eens voor de reden uit te durven komen.

  De Rooms-Katholieke Kerk claimt altijd een moreel leiderschap te hebben, maar de morele hoge grond is hier ver, zeer ver, te zoeken.

 3. Als ze bij die kerk zelf allemaal zo homofoob als de pest waren geweest was Ype’s presentatie vermoedelijk bij voorbaat afgewezen. Als je op de website van het apostolaat het nieuwsbericht [PDF] over De Uitvaart leest blijkt daaruit dat dat stuk een serieuze crisis heeft opgeleverd: de kerk is ontheiligd en het is niet zeker dat dat hersteld wordt, daarvoor moeten ze garanderen dat het probleem zich niet kan herhalen. Onderschat niet hoe belangrijk dat is, dat raakt ze in de kern van wat ze zijn: een kerk. Ik kan me voorstellen dat daar nu tot paniekerige reacties heeft geleid, wat accepteert kardinaal Eijk wel en niet? Als je het tot kardinaal schopt ben je vermoedelijk behoorlijk conservatief. Hoe gaat die zoiets als Ype’s presentatie beoordelen? Misschien gaat dit wel meer over onzekerheid over hoe Eijk reageert dan over wat ze zelf vinden. En dat ze daaraan toegeven? Hun functie als kerk staat op het spel, ze zitten klem.

  Ik weet niet of dat precies is wat er achter de schermen gaande is, en het doet niets af aan het feit dat een presentatie 3 uur van te voren afzeggen ongelofelijk bot is, en dat homofoob reageren in commissie nog steeds homofoob reageren is. Ik kan me alleen wel voorstellen dat die botheid bij de direct betrokkenen bij de Sint Willibrordkerk meer aan paniek dan aan kwaadaardigheid te wijten is.

Reacties zijn gesloten.