Radio 1

De VPRO-gids schreef vorige week een uitgebreid artikel met reacties op de nieuwe programmering van Radio 1.

Veel luisteraars hebben moeite met de veranderingen op Radio 1. Vooral overdag ontbreekt diepgang en scherpte door te veel Koffietijd en te weinig Kockelmann. ‘Het ene moment gaat het over Syrië, een paar minuten later hebben dezelfde gasten het over Miley Cyrus.’ – VPRO

Er staan in het artikel een aantal dingen waar ik het als radiomaker en Radio 1-liefhebber mee eens ben. En ook een aantal waar ik het niet mee eens ben. Ik vind Radio 1 Vandaag bijvoorbeeld zeer geslaagd.

Drie dingen wil ik er over kwijt. Om te beginnen is het mij ook niet ‘gevaarlijk’ genoeg op de zender; Kockelmann, Prem, Eerdmans, negen van de tien keer vroeg je je af waar ze mee bezig waren, maar je wíst dat er zo’n tiende keer kon komen. En dan gebeurde er wel wat. Ten tweede heb ik moeite met cynisme dat ik nu zo af en toe op zender hoor, omdat het verlammend is voor sfeer en journalistiek. Ten slotte vind ik het spijtig dat er voor de mooie reportages die mijn collega’s en ik voor VPRO’s Nooit Meer Slapen maken overdag geen plek is.

Ik word niet goed genoeg betaald om er verder op in te gaan, tot mijn spijt. Maar het VPRO-artikel is voor iedereen die radio, Radio 1 en journalistiek een warm hart toedraagt, de moeite van het lezen waard.