het nut van bloggen over het maken van een documentaire

Of: hoe ik ‘Sterke Verhalen’-verteller Ton van Dijk ontmoette, een fout in de documentaire ontdekte en in het Spijkerlied terecht kwam.

Ton van Dijk is schrijvend journalist en oud-hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Hij heeft een boek geschreven dat ‘Sterke Verhalen’ heet. Het werd besproken door lector Crossmediale Journalistiek Piet Bakker op ‘De Nieuwe Reporter’. Met een zweem van vroeger-was-alles-beter.

Daar ergerde ik mij aan en ik liet reacties achter op de site. De eerste was ongefundeerd en zuur, waarvoor excuses, maar ik heb wel geprobeerd een punt te maken. Enfin, Ton van Dijk reageerde daar ter plekke zelf ook nog even en er waren bloemen overal.

Gisteren ging ik naar The Florin in Utrecht, waar het Radio2-programma ‘Spijkers met Koppen’ werd gemaakt. Ik mocht er komen vertellen over de HollandDoc radiodocumentaire van vanavond.

Wat een verrassing dat Van Dijk ook te gast was in de zelfde ‘Spijkers met Koppen’. Ik stelde me voor en hij zei ‘niet te zuur he’ en ‘jouw tijd komt nog wel’. We hadden een bijzonder leuk gesprek over hoe in liefde en oorlog alles is geoorloofd, alsmede in de journalistiek. Ik ga z’n boek zeker kopen.

Maar goed, in dat ‘Spijkers met Koppen’, daar zat ik dus. Het is heel onwennig voor mij om geïnterviewd te worden. Je kan gerust spreken van zenuwen. Ik heb graag zelf het stuur in handen. Ik doe het dan ook liever niet, maar ja, ik heb een winkeltje.

Het was leuk. En ik belandde in het Spijkerlied, wat mooi en eervol is, maar vooral raar. Ik bedoel: wie ben ik nou helemaal… Dank aan Christine, die ook mee was. Zij vertelde erg goed en beeldend, daar ter plekke, maar ook in mijn documentaire.

Ik zat daar dus vanwege die documentaire ‘Bloot op de Radio’. Ik blogde eerder al over wat voor knutselwerk het deze keer was: 312 stukken audio. Ik maakte een foto toen mijn computer de handel definitief uitrekende. Bijna definitief.

Want toen de foto al lang en breed op mijn blog stond, bekeek ik die nog een keertje goed. Er was iets mee.

Die lange grijze balken onderin, die herkende ik niet. Dat is audio, maar ik kon maar niet bedenken wat voor audio. Het zal toch niet dat er… ?

Dus ik luisterde nog een keer naar mijn ‘definitieve’ versie. En jawel, daar zat een hele laag muziek onder die daar absoluut niet hoort. Hoe die daar terecht is gekomen, is mij nog steeds een raadsel. Maar hij stond duidelijk op de foto, en was dus ook te horen.

Weggehaald, opnieuw uit laten rekenen, verse upload naar Radio1, en doorgaan met ademhalen.

Zo ziet u maar weer dat bloggen buitengewoon nuttig is.

Eén antwoord op “het nut van bloggen over het maken van een documentaire”

  1. Leuk om te horen op radio twee.
    En idd is hele eer om in het spijkerlied te worden genoemd.

Reacties zijn gesloten.