Trailer voor de film over het leven van Jeff Buckley

De film heet ‘Greetings from Tim Buckley’, en handelt zowel over Jeff als over diens vader Tim. Tim Buckley was ook een singer/songwriter, die veel waardering krijgt van kenners. Hij overleed aan een overdosis drugs toen Jeff negen jaar was, en allang geen onderdeel meer vormde van het gezin. Jeff heeft ‘m maar een paar keer in zijn leven gezien, maar heeft zich wel voortdurend tot hem moeten verhouden.

Het is even logisch als wonderlijk dat de film over beide heren gaat. Logisch door de onmiskenbare invloed van Tim op Jeff’s leven en werk, maar wonderlijk omdat de bekendheid van Tim veel kleiner is dan die van Jeff.

Doorgaans is het zo dat mensen die iets over het leven van Jeff Buckley willen maken, meteen te maken krijgen met de erven van hem. In casu zijn moeder. En die waakt als een leeuwin over het verhaal van haar zoon, niet altijd ten gunste van de waarheid. Draagt deze film daarom niet de naam van haar zoon in de titel? Mama beheert ook de website jeffbuckley.com, en daar wordt niet gerept over deze film…

Wat ik zelf leuk vind aan de trailer is dat Janine Nichols meteen wordt opgevoerd. Zij is de vrouw die Jeff ooit opbelde om te komen spelen in New York. En ook degene van wie Jeff de Telecaster gitaar kreeg, waar hij de rest van zijn korte leven op zou spelen. En de vrouw die ik een paar jaar geleden interviewde, hierover.

De film draaide afgelopen week op het filmfestival in Toronto. De releasedatum moet nog worden vastgesteld. Ik kijk er naar uit!