Jeff Buckley (17 november 1966 – 29 mei 1997)

Op 29 mei 1997 was Jeff Buckley in Memphis. Hij woonde daar enige tijd om zijn tweede album er op te nemen. In de vijf voorgaande jaren was hij naar New York verhuisd en had er een naam opgebouwd als zanger en liedjesschrijver. Hij had het legendarische album ‘Grace’ opgenomen, en de wereld rond gereisd om de muziek van dat album te spelen. Ook in Nederland klonk zijn versie van ‘Hallelujah’.

Op de avond dat zijn bandleden ook naar Memphis vlogen om hem te gaan vergezellen in de studio, besloot hij een duik te nemen in Wolf River Harbor, een zijtak van de Mississippi rivier. Met al zijn kleren en zijn laarzen aan.

Zijn roadie was mee. Toen er een sleepboot passeerde moest die een gitaar en een radio hoger op de wal leggen, om te voorkomen dat ze zouden worden overspoeld door de hekgolf die de boot veroorzaakte. Daarna zag de roadie Jeff niet meer.

Vandaag precies vijftien jaar geleden.

Zes dagen later werd zijn lichaam in de rivier gevonden. Het tweede album is er nooit gekomen.

De boeker die Jeff naar New York haalde was Janine Nichols. Haar heb ik vier jaar geleden geïnterviewd. Met name over haar gitaar, en hoe dat de gitaar werd waar Jeff al zijn optredens en opnames mee deed. Ik mocht er even op spelen; het is hier terug te luisteren.

Wat voor muziek zou Jeff hebben gemaakt, als hij nu nog leefde? Zou hij op Pinkpop hebben gestaan? ‘Grace’ is opgenomen in de tijd van de grunge, iets wat je soms ziet doorschemeren op dat album. Op het podium toonde gitarist Jeff dat nog wat meer. Van het nieuwe materiaal zijn een paar liedjes serieus opgenomen. Ze zijn verschenen op het album ‘Sketches for My Sweetheart the Drunk’. In bijvoorbeeld ‘Everybody Here Wants You’ klinkt meer R&B, maar dan op z’n Jeffs.

Een doorlopende drumbeat, zwoel tempo, twee akkoorden op de gitaar, relatief leeg, schitterende creatieve zanglijn. Bij de tijd, anno 1997. Potentieel. Interessant. Wat had ik ‘m dit graag een keer live willen horen spelen. En was er maar meer…

We zullen het nooit weten. Wel dat Jeff van grote invloed is op veel muziekliefhebbers en singer/songwriters. Nog steeds.