Roberto Spizzichino (1944-2011)

Gisteren is Roberto Spizzichino aan leukemie overleden, zo meldt deze Italiaanse website. Haye belde me er vanavond over. Samen met hem heb ik vorig jaar Spizzichino opgezocht, een prachtig avontuur. We hebben een hele fijne middag gehad met Roberto.

Het was begin januari en het was steenkoud in Toscane. Hij ontving ons in zijn onverwarmde schuurtje, waar honderden bekkens in diverse stadia van productie rond slingerden. Zijn onstuitbare enthousiasme en wil om verhalen te vertellen hield ons ruim vier uur bezig. Halverwege vroeg hij of wij het ook koud hadden – ja, we waren vernikkeld.

We moesten in de auto stappen en hem meenemen. Dan zou hij iets ophalen wat voor verwarming zou zorgen. We reden de berg een stuk af, Roberto stapte uit. Hij ging een onduidelijk schuurtje binnen en kwam even later weer naar buiten. Met onder zijn arm een fles wijn.

Roberto, het was fantastisch je te hebben ontmoet. Je vertelde dat je geen leerling had om je in decennia opgebouwde kennis van het ambacht van het cymbalmaken aan over te dragen. En dat het je ook niets kon schelen. Honderden drummers en percussionisten, van de grootste orkesten van over de hele wereld, zullen nog jaren jouw schone nalatenschap laten klinken.

Hier kan je de radiodocumentaire die onze ontmoeting met Roberto opleverde terugluisteren.