juni 2005 – oude logs

Jongensdroom

HARLINGEN – Onverstoorbaar rijden ze tussen de auto’s door. De Harlingers Bart Mesken en Bram Visser (op de foto) bouwden een botsautootje om zodat ze er mee de weg op kunnen. Het opmerkelijke karretje is verzekerd. De bouwers lieten twee agenten naar hun autoscooter kijken en die vonden het prima. Leeuwarder Courant

Ze bouwden in ieder geval twee om. Voor een uitzending op locatie was ik vanmiddag in Harlingen. Kwam ik ze tegen, de grapjassen. Met een SBS6-ploeg achter hen aan.

Probeer ook nog maar ’s iets geks te doen zonder dat je de medias achter je aan krijgt…

 


donderdag 30 juni 2005

 

Log is jarig

Precies een jaar geleden begon ik dit log. Ik liep stage bij de NOS en reisde dagelijks tussen Amsterdam en Hilversum-Noord.

Vanaf 29 juni had het huis waar ik woonde internet. Kort daarvoor begon ik een mobieltje te gebruiken dat foto’s kan maken. Dat werkte inspirerend, en zo is dit allemaal een beetje ontstaan. Zo’n 250 ‘posts’ en dagelijks tussen de tien en de dertig bezoekers. Dat moet omhoog.

Op dit moment ben ik aan het bekijken of ik ’t allemaal wat moderner kan maken, met reacties enzo. Maar ik ga sowieso nog wel even door. Ik vind het wel leuk, in ieder geval…

 


29 juni 2004 vroeg ik me af waarom ‘Noord’stations zo lelijk zijn. Hilversum Noord lijkt op Sneek Noord, waar ik zoveel tijd wachtend of rennend doorbracht.
woensdag 29 juni 2005

 

Goed nieuws

Frankrijk krijgt een nucleaire centrale waar experimenten zullen worden gehouden met kernfusie. Dat is de manier waarop de zon energie produceert. Daarbij wordt zeewater als brandstof gebruikt. (…) Eurocommissaris Potocnik (Wetenschap) spreekt van een “majeure stap voorwaarts in internationale wetenschappelijke samenwerking”. (zie ook fusie-energie.nl)

Op 20 juni stond ik anderhalf uur vast in de zomerse hitte (zie log). Terwijl iedereen de motor uitzette en naar buiten ging, stond een mercedes bijna een uur lang door te stinken. Om de airco aan de praat te houden. Ik vond dat vreselijk stom; ik moet de uitlaatgassen inademen!

Ik ben wel eens een beetje triest over de toekomst, wat betreft energieverbruik en milieuvervuiling. Maar dit soort projecten stemmen me weer hoopvol! Fusie-energie is schoon en praktisch onuitputtelijk.

 


Montagefoto van de toekomstige centrale in Cadarache in het zuiden van Frankrijk
woensdag 29 juni 2005

 

Oe!

Epke Zonderland pakt op NK twee turntitels. Friesch Dagblad In de papieren krant staat deze foto er bij.

Zie ook mijn log van 10 juni.

Ik denk dat ik fan ga worden. En dan ga ik naar al zijn wedstrijden. En ik wil naast de fotograaf staan.

 


maandag 27 juni 2005

 

Ik heb het echt niet gezien

Het is toch jammer. Het doet af aan het geheel en maakt het gewoon minder romantisch en leuk.

Ik besloot er dan ook maar niet aan mee te doen. Ik zou toch op een punt wel wat principieel kunnen zijn. En ik mag mezelf graag laten voorstaan op mijn romantiek! Dus: bij mij zou-ie niet in huis komen.

Maar ik had ’t dus niet in de gaten. Zo stiekum hebben ze dat dan ook wel weer gedaan. Je kan in de winkel bijna niet zien of het er een ouwe of een nieuwe is. Zo staat er nu toch echt een fles wijn in mijn koelkast met een schroefdop.

 


zondag 26 juni 2005

 

Zo’n stom filmpje!

“Nee zeg, wat een onzin!”, hoor ik mezelf nog lachend zeggen in de winkel. “Ik wil een fototoestel, geen filmcamera!” Ben toch geen toerist..

Maar ja, het zit er dus wel op. Ik kan kleine digitale filmpjes maken met mijn camera. En het blijkt ook ontzettend leuk te zijn. Gisteravond een kijkje achter de schermen bij mijn band gemaakt. Bij een klein schnabbeltje, tijdens het opbouwen. 1 shot, nog geen drie minuten en tamelijk inhoudsloos. Stom filmpje. Heb ‘m al vijf keer bekeken.

Download het filmpje
(40mb, link doet ’t een week ofzo)

 


Marike, zangeres van OCEAN
zaterdag 25 juni 2005

 

Duurzaam

“De fossiele brandstoffen raken op en we moeten op weg naar duurzame energie” Dat staat in een rapport dat een CDA-commissie vandaag presenteert.

Op de lange termijn richt het CDA zich op het opwekken van energie uit bijvoorbeeld zonnecellen, biomassa of waterstoftanks. Op de korte termijn moeten (…) kernenergie en mogelijk aardgas “het gat vullen”. nu.nl

Achja. En met het huidige kabinet is kernenergie inderdaad een optie. Waarom zou je ook scherpe keuzes maken voor duurzame energie? Eerst nog maar een kerncentrale er bij. De huichelaars van D66, van oorsprong toch behoorlijk groen, gooien hun principes sinds een jaar met gerust hart overboord en laten Borsele ook maar open.

Misschien hebben mijn ouders nog wel ergens oude spandoeken. Kan ik mooi gebruiken bij de komende demonstraties tegen kernenergie.

 


donderdag 23 juni 2005

 

Dat stelletje kutten van D66

“De coalitiefracties CDA, VVD en D66 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de hervorming van de publieke omroep vanaf 2008. (…) Kern van het akkoord is dat een onafhankelijke raad van bestuur verantwoordelijk wordt voor zowel het totale programmabeleid als het omroepbudget, dat nu 700 miljoen euro bedraagt.

Vanaf 2008 worden de budgetten van de publieke omroepen gehalveerd en worden de NOS en (…) NPS als werkmaatschappijen onder de raad geplaatst. De NOS wordt verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening, de nieuwe NPS voor culturele en educatieve producties en de omroepen voor opinievorming en debat.” NRC

Dit betekent het einde van de NPS. Hun huidige budget (72 mln) komt vrij voor wie er in de ogen van die raad maar iets goeds mee doet.

De huidige NPS is een stichting die op langere termijn kan werken. Met zekerheid voor de makers en continuiteit in de productie. Zowel kwalitatief als kwantitatief.

Makers worden in 2008 artiesten. Geen zeker inkomen en in slappe tijd aangewezen op bijstand. Kan een hoop geld kosten. En de kans is groot dat de geldverslindende omroeptop weer buiten schot blijft.

Ik werk voor een publieke omroep; een regionale. Onzekerheid kan mij persoonlijk niet veel schelen, maar er zijn ook programmamakers met een hypotheek en kinderen. Je weet wel: van die CDA-dingen, kwa hoeksteen enzo. Moesten ze misschien ook ’s aan denken. In plaats van zo vlak voor de zomervakantie nog rap even wat besluiten er doorheen te rammen.

 


maandag 21 juni 2005

 

VPRO en andere dingen

Vandaag heb ik samen met Maurits en Roswitha een presentatie gehouden bij de VPRO. Wij zijn drie van de twintig ‘jonge talenten’. Dat houdt in dat we aan een soort pitch meedoen. Afgelopen weken hebben we een nieuw blad gemaakt.

De presentatie ging goed. Ik werd wel een beetje zenuwachtig toen ik onder andere Peter van Ingen in de zaal zag zitten. De komende dagen krijgen we te horen wat ze van ons ‘product’ vinden. En of de VPRO van mijn diensten gebruik wil maken. Pittige dagen weer dus, zo vlak na Oerol. De warmte maakte het niet makkelijker. Een paar foto’s…

 

 

Toen ik vanmiddag in Hilversum in mijn auto stapte, was het wel een beetje warm…

 

 

A6 bij Almere, richting Lelystad. Iemand met dezelfde auto als ik reed voorbij. Hij zwaaide even.

 

 

Daarna Drama. Ruim anderhalf uur midden op de middag stil gestaan voor de Ketelbrug. Broeiend heet. Iedereen liep door de middenberm en over de andere weghelft, want er was iets met de brug ofzo. Een slimpie met een moersleutel maakte een stukje terug een gat in de vangrail. Zo kon hij (en een hoop anderen) uit de file rijden. Dat durfde ik niet.

Ik heb drie uur over de rit Hilversum – Leeuwarden gedaan.

 


maandag 20 juni 2005

 

Oerol 2005

Ben trug. Een paar foto’s…

De Brandaris op Terschelling West. Aan alle kanten behangen met foto’s van vijf bij zeveneneenhalve meter. Naar alle kanten kijken (oud) vuurtorenwachters uit over de zee. Op Oerol heb ik een theaterstuk gezien over het uitsterven van het beroep vuurtorenwachter. Met de Brandaris als levensgroot decor.

 

 

Brandstof peilen met een peuk in je mond. “Het is diesel,” was zijn korte commentaar. Even daarvoor was deze opvallende Oerolregelmeneer uit zijn slof geschoten tegen mij. Omdat mijn auto een beetje in de weg stond. Nadat ik hem hier betrapte en een foto maakte, heb ik ‘m nergens meer over gehoord.

 

 

Omrop- en logcollega Jacco de Boer belt met zijn lief, kort na aankomst op het Oerol-festivalterrein.

 

 

Presentatrice Sippy Tichgelaar live vanaf Oerol. Af en toe werd er naar mij ‘geschakeld’: ferslachjouwer Botte Jellema op lokaasje. Hier in gesprek met televisiecollega Douwe Heeringa.

 

 

Mijn eigen zenderwagen. Ik kreeg een ‘kleine’ zender als schoudertas mee. En in mijn auto stond een soort versterker, waarmee het gebeuren richting de radiowagen werd gestuurd. Ziet er wel stoer uit.

 

 

De radio- en televisiewagen op het Oerolterrein.

 


zaterdag 18 juni 2005

 

Beste mensen,

Vanmiddag vertrek ik naar Terschelling, om daar de hele week live radio te maken vanaf Oerol. Vrijdagavond ben ik weer terug.

Maandag 13 juni t/m vrijdag 17 juni, elke dag tussen 14u en 17u, zal ik zo af en toe te horen zijn bij Omrop Fryslan. 92.2 FM en livestream via www.omropfryslan.nl.

 


zondag 12 juni 2005

 

Epke

“Jim lykje wol famylje!” riep een van de presentatoren van Factor Freed na afloop van het programma. Ik zat in de bar naast de studio een biertje te drinken. Ik was in gesprek met een van de gasten Epke Zonderland, 19 jaar, topturner. We lachten beiden wat onhandig. Er zijn wel wat gelijkenissen, in het gezicht.

Maar Epke is ontiegelijk gespierd. Afgelopen weekend was hij bij het EK turnen in Hongarije. Zijn bovenarmen hebben een formaat waar ik u tegen zeg.

Epke is een ontzettende aardige jongen. Niet te beroerd om een leek de ins en outs van het turnen uit te leggen (ik wist niet eens dat hij bij het EK was). Ik werd een beetje zenuwachtig van hem. Gelukkig kreeg hij uiteindelijk een sms van zijn vriendinnetje…

 


Epke Zonderland
vrijdag 10 juni 2005

 

Erbij

“Hier heb je mijn kaartje..” HA! Ik hoor er zo bij! Jammer dat mijn academische titel er niet op staat.

Handig voor in de kroeg enzo…

 


vrijdag 10 juni 2005

 

Hetze

Vroeger waren duiven leuk en lief. Naar mate ik in steeds grotere steden ging wonen, kreeg ik ook een steeds grotere hekel aan duiven.

Ze vladderen onhandig en te laat weg met hun vadsige lijven. Ze vliegen in mijn spaken of voor m’n kop. Ze schijten alles er onder en zijn meestal lelijk van dichtbij.

Nu woon ik niet meer in een hele grote stad (waar de duiven zich toch minder van aantrekken dan ik leuk vind). Maar nu zitten ze weer hysterisch te koeren op mijn dak. Wat motten die vliegende ratten van me?!

 


donderdag 9 juni 2005

 

Heb wel vijf minuten stil voor me uit zitten staren. In het nieuws van Omrop Fryslan werd gezegd dat het acht juni twee duizend en vijf is… ik vind dat een onvoorstelbare datum.

 

woensdag 8 juni 2005

 

Mooi he?

Van m’n zus gekregen, al een half jaar geleden. En hij leeft nog steeds!

Het is een kerstster (Euphorbia Pulcherrima). Normaal gaan levende dingen die ik moet verzorgen vrij snel dood. Z’n rooie broertje was dan ook al voor de kerst overleden.

Okay, echt florisant ziet ie er niet uit. Zeker niet als je ziet hoe het hoort… Maar ik ben trots op ‘m!

 


woensdag 8 juni 2005

 

De waarheid doet soms pijn…

Belgische minister Karel de Gucht zei in een interview over premier Balkenende: ‘een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren’

De Nederlandse regering noemde de omschrijving direct onacceptabel. Minister Bot roept maandag de Belgische ambassadeur op het matje, aldus de Volkskrant.

Briljante reactie. Stijfburgelijk? Het is bij dezen bewezen. De Gucht zei op Radio1 vanavond dat de waarheid soms pijn doet.

 


Belgische minister Karel de Gucht
zondag 5 juni 2005

 

Baas Boppe Baas op Ned1

“De yn Fryslan populere soap Baas Boppe Baas fan Omrop Fryslan wurdt ek lanlik utstjoerd. Fan augustus 2005 of sille yn earste ynstansje 18 ofleveringen fan de searje op Nederlan 1 utstjoerd wurde.

Omrop Fryslan hat de soap mei in soad sukses fjouwer seizoenen lang utstjoerd. It is foar it earst dat in programmasearje fan Omrop Fryslan yntegraal en yn de Fryske taal utstjoerd wurdt op ien fan de publike omroppen yn Nederlan.”
Omrop Fryslan

De eerste regionale soap ‘Baas Boppe Baas’ werd al uitgezonden door ~RTV oost. En in augustus dus landelijk. Ik denk dat ik dan wel ga kijken. Friezen zijn een trots volkje.

 


Steven de Jong, regisseur van BBB
Zaterdag 4 juni 2005

 

Blanco

Ik hoor nergens bij. Niet bij de tegen-stemmers, niet bij de voor-stemmers en niet bij de thuisblijvers. Ik heb blanco gestemd.

Omdat ik er niet uit kwam. Omdat ik het een onmogelijke vraag vond en mijn enige antwoord was: ‘Ik weet het niet en ik kan het niet weten’.

Ik ben voor het flower-power idee van ’n broederschap van Europeese landen, met vrede en vooruitgang enzo. Maar er zijn veel details die mij tegen staan. Ondanks dat ik een dromer ben, kon ik me daar maar niet overheen zetten.

 


Donderdag 2 juni 2005

 

Plastic Modern

Indrukwekkend stukje modern ondernemerschap naar de toekomst toe, kwa naam en bling-bling van de auto van de directeur.

 


Plastic Modern, Industrieweg 1, Heerenveen
Uw partner in presentatie en documentatie

De 205’jes, Corsa’s en Fiesta’s aan de achterzijde, met 1 nieuwe opel Astra (vorige serie)

Zes bezoekers parkeerplaatsen bij de ingang en helemaal vooraan 1 parkeerplaats met het bordje ‘directie’. Daar staat een hagelnieuwe BMW 520i
woensdag 1 juni 2005

 

Ik weet ’t nog steeds niet

Bent u voor of tegen instemming door Nederland met het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa?

11u35… nog steeds geen idee…

WAT EEN KUTVRAAG!

 


Dossier NOS (veel te veel)
woensdag 1 juni 2005