mei 2005 – oude logs


Master of Arts: Haye R. Jellema

Broertje deed vanavond examen ‘slagwerk tweede fase’ aan het conservatorium van Amsterdam. Geslaagd met een 8 1/2. Daarna opende hij de jamsessie in het nieuwe Bimhuis aan het IJ.

 


Haye aan het IJ
dinsdag 31 mei 2005

 

Viva Leeuwardia!

Lag Leeuwarden in Italie afgelopen twee dagen? Het was eigenlijk best leuk hier, ondanks alles. Mooi weer helpt. Hiernaast een fotoimpressie van het straatfestival van zaterdag.

 

Zelfs Willem Lodewijk had het warm.

Ooit een straatmuzikant gezien met zoveel geld in de koffer? Ze hield haar muze goed in de gaten…

Als straattheater ‘jongens in boxershort spelend in fontein’ inhoudt, count me in…

Zuid-Europese sferen in de stad. Een pizzabusje is midden op straat met lekke band achtergelaten.
zaterdag 28 mei 2005

 

Kom je ook buiten spelen?

Sorry – beetje druk gehad. En voor nu, als je me zoekt: ik ben buiten. Snel meer!

 

zaterdag 28 mei 2005

 

Junk science

Ik ben een groot bewonderaar van Wim de Bie en zijn Bieslog. Hij vond een fraai artikel dat eens even haarfijn uitlegt wat Intelligent Design nou eigenlijk is. Ik ben tot halverwege gekomen. En dat laadde mij al met voldoende argumenten om iedereen die ID ‘wel interessant’ vindt onder de tafel te lullen.

“Onderwijsminister Van der Hoeven heeft zich positief uitgelaten over Intelligence Design (ID) – de gedachte dat er een ‘intelligent ontwerp’ ten grondslag ligt aan het leven. ‘De evolutietheorie is niet compleet.’

Zij wil een ‘hearing’ over dit onderwerp organiseren. In de VS krijgen de ID-ideeen ruim baan en ze dringen op vrij grote schaal door in het onderwijs.

In het tijdschrift The New Yorker verscheen een verhelderend artikel over ID (‘junk science’) en de grondleggers Michael J. Behe en William A. Dembski.”

Artikel in The New Yorker

ID NIET op onze scholen, in vredesnaam!

 

Illustratie van Glen Baxter in The New Yorker
maandag 23 mei 2005

 

Door de grond

Ik speel gitaar in coverband OCEAN. Al een fiks aantal jaren. We spelen regelmatig op bruiloften. Vorig jaar toch zeker 25 keer.

Je trouwdag is natuurlijk een unieke gebeurtenis, de dag van je leven, heel bijzonder, speciale dag etc. Als band weten we dat natuurlijk, ook al doen we in grote lijnen elke keer hetzelfde. We spelen liedjes speciaal voor het paar en maken een romantisch slot aan de avond.

Tricky zijn de namen van het paar. Die moeten we natuurlijk wel goed weten. Nog nooit hebben we daar een fout in gemaak, al die acht jaar niet. Tot afgelopen weekend.

Sorry, Margreet en Fred. Wij gingen een beetje door de grond toen wij vanaf het podium ten overstaan van al jullie collega’s, vrienden en familie Antien en Erik feliciteerden…

 

zondag 22 mei 2005

 

Wilders wil niet

Wilders bepaalt zelf met wie hij in discussie gaat. En als dat wat lastig kan worden, dan doet hij ’t gewoon niet. Zo weigert hij pertinent met zijn ‘stalkers’ de Jonge Democraten in debat te gaan.

Gisteren weigerde hij 4 uur voor (live)uitzending om naar Omrop Fryslan te komen. Hij zou daar in het televisieprogramma Factor Freed in discussie gaan met onder andere Foppe de Vries. Wilders acht De Vries van niet genoeg niveau.

“De Vries (28 jier) komt fan Burgum en kaam troch syn studzje yn Maastricht te wenjen. As stagiair by D66-keamerlid Lousewies van der Laan rekke hy belutsen by ‘Beter Europa’ der’t hy no ek bestjoerslid fan is. De Vries wol graach utlizze werom’t der ja stimd wurde moat by it referindum. Hy seit it beskamsum te finen at de Friezen tsjin stimme soene ut gebrek oan kennis oer de Europeeske grunwet.”
omropfryslan.nl

Wilders heeft dat helemaal niet nodig. Gisteravond bleek in Nova dat zo’n 65% van de stemmers tegen gaat stemmen. Dus waarom zou hij het zichzelf moeilijk maken; zo blijft de ToerNEE een triomftocht.

En dan noem je zo’n lokaal politiek actief mannetje gewoon onder je niveau. Kom je toch wel mee weg. Ben benieuwd wat je moet doen om met Wilders in discussie te mogen.

 


De campagnesleurhut van de Jonge Democraten voor de oude rechtbank op het Zaailand in Leeuwarden. De Jonge Democraten volgen Wilders overal waar hij gaat en delen flyers uit met als titel ‘Waarom Wilder Wauwelt’.
vrijdag 20 mei 2005

 

Satanisme in Veenklooster

Er is een nieuw daderprofiel gemaakt van de moordenaar van Marianne Vaatstra. In 1999 werd de toen zestien jarige Marianne op gruwelijke wijze seksueel misbruikt en vermoord.

“Er is bij hem [de dader] sprake van occulte en/of satanische fascinatie. De moord is uitgevoerd volgens een offerritueel. Hij hecht aan occulte symboliek. Nacht 30 april op 1 mei (Walpurgisnacht/Beltane), volle maan, van oorsprong een geweide plaats in Veenklooster, vindplaats Marianne onder een oude boom (meiboom) etc. Het is zelfs mogelijk dat hij alleen de aandacht hier op wil vestigen als afleiding.”

Het is echt heel erg luguber. Vooral omdat hij sociaal zeer vaardig wordt genoemd, dat het een ervaren seriemoordenaar is en dat hij waarschijnlijk (nog) regelmatig in horecagelegenheden als de Paradiso in Kollum komt.

Op de site www.mariannevaatstra.nl staat het nieuwe profiel in detail.

 


Marianne Vaatstra
vrijdag 20 mei 2005

 

Dieren in het nieuws

Eventjes voelde ik me een echte verslaggever. Ik stond heulemaal vooraan met m’n microfoon!

Een zeebeermannetje uit Duitsland werd bij een groep van drie vrouwtjes losgelaten in de ‘waterdierentuin’ van Leeuwarden. Hij moet zorgen voor nageslacht.

En nu ga ik solliciteren bij het Jeugdjournaal.

 


Mannetje-zeebeer Carlo aus Deutschland zit nog wat onwennig aan de kant en wordt begroet door Lady.
woensdag 18 mei 2005

 

Waar ik even niet uit kom…

Het kwam namelijk nog al snel voorbij. Maar toevallig zaten ze vlak achter elkaar en daardoor viel het me heel erg op, als audiofreak.

Volgens mij zit er achter de reclame voor het Liliane Fonds dezelfde achtergrondmuziek als een Nivea-reclame. Of ben ik nou gek?

Als nog iemand dat hoort of gehoord heeft, laat het me dan even weten. Ben gek op dat soort trivialiteiten.

 

maandag 16 mei 2005 Cultuuruiting & 3FM

Het was natuurlijk wachten tot iemand er over begon: wat mag de Publieke Omroep nog op de radio doen. Het was Bert Bakker van de marginale regeringspartij D66, vanmiddag bij de AVRO in Antenne2.

Bertje wil de profielen van Radio 2 en 3FM ‘aangescherpen’. 3FM moet de radiopendant worden van de geplande jongerenzender op TV, met nieuws, opinie en educatie, gericht op een jong publiek.

Een afgezaagd en onwaarschijnlijk voorspelbaar hitlijstje met Bohemian Rhapsody als uitsmijter, is kennelijk een betere cultuuruiting dan nieuwe muziek. Afgezien van hoe 3FM omgaat met nieuwe Nederlandse muziek (waar best wat op aan te merken valt) is het wel zo dat je als beginnend muzikant geen enkele kans maakt bij commerciele zenders.

‘iPod-radiostations’, zoals ik de commerciele grijze-meukzenders altijd noem, maken namelijk radio voor hun adverteerders. 3FM doet dat in principe niet, waardoor daar ook eens wat anders te horen is. Like it or not: Britney is cultuur. Popcultuur. Als je PO-radio definitief de nek om wil draaien moet je vooral naar BertFM luisteren.

 “Radio 3 is overdag een Top 40-zender. Is Britney Spears nou echt een taak van de publieke omroep? Radio 2 en 3 zijn voor een deel op het vermaak en op louter dat gericht. (…) Het is niet zo, als er bij de publieke omroep iets leuks wordt bedacht en in de commerciele markt wordt dat gekopieerd, dat de publieke omroep er dan mee op moet houden. Die Top 2000, als dat geen cultuuruiting is, dan weet ik het niet meer. Ik geloof niet dat in Radio 2 zo’n groot probleem zit.”

zondag 15 mei 2005

 

Zwartkopvuurkevertrio

Af en toe chat ik met Rutger. We zijn beide recent naar Mac geswitcht en dat levert zo af en toe wat gespreksstof op. Daarnaast studeert hij in dezelfde stad als waar ik studeerde en ook vinden we allebei jongens leuk. En beiden houden we een weblog bij.

Die van hem gaat voornamelijk over de combi natuur & fotografie. Met natuur heb ik echt heel weinig; zeker op het niveau waar hij zich er mee bezig houdt. Maar ik vind het echt leuk om te zien wat ie weer is tegengekomen, telkens voorzien van leuk commentaar.

www.e-establishment.com

 “Een groot deel van de kevers was overigens aan het paren. De verbazing begon pas echt toen een derde kever besloot het mannetje van het andere paar aan te vallen en er vervolgens bij gebrek aan succes maar bovenop ging. Vreemd genoeg, had geen van de kevers duidelijke zaagtanden, wat op een vrouwtje moet duiden. Nog vreemder was dat de onderste kever nu hard wegliep en de twee overgebleven kevers, assumably two males, gewoon verder gingen.”

zondag 15 mei 2005

 

Romantiek 2005

Vanochtend liep ik de voordeur uit, zoals altijd. Het gebulder van een dieselmotor kwam me tegemoet. Schuin boven me stond een meneer in een bakje aan een hendeltje te prutsen. Daarmee stuurde hij zichzelf langs de verschillende ramen. Olie suisde door het hydrolieksysteem van de verreiker.

Er had ook iemand op een ladder kunnen staan. Een paar druppels water spetteren onverwacht op mijn hoofd. “Sorry!”, hoor ik van boven. Een man in een overall lacht me op deze zonnige ochtend toe. Ik lach terug en wens hem een goede morgen.

Helaas. Teveel Arbo-lawaai maakt dit onmogelijk.

 


donderdag 12 mei 2005

 

Schapenneukers

LIOESSENS – Jongeren uit Lioessens hebben boer en dorpsgenoot Jan Minnema zwaar mishandeld. Een groep zat in een weiland Minnema’s schapen achterna, omdat ze zich aan een van de dieren wilden vergrijpen. Een buurman die dit zag, waarschuwde de boer. Die werd boos, omdat de schapen lammeren hebben en ging verhaal halen.

De jongeren hebben een jeugdhonk op grond van Staatsbosbeheer, aan de rand van het weiland. Toen Minnema en zijn buurman de jongeren op hun gedrag aansprak, ontstond er een gevecht. De politie meldt dat hij in een houdgreep is genomen en door de groep is geschopt en geslagen. ,,Ik haw myn libben te tankjen oan myn buorman”, zegt een aangeslagen Minnema.

De vijftigjarige boer deed aangifte bij de politie. Die pakte een 17-jarige jongen en een 19-jarige en 21-jarige man uit Lioessens op. (…) Volgens verklaringen van enkele jongeren, was het de boer die begon met slaan. Zij spraken van een uit de hand gelopen grap en verklaarden dat de aanstichter iemand uit een ander dorp was.
www.leeuwardercourant.nl

Frisse, Friese, autochtone jongeren!

 


Lioessens, even boven Dokkum
woensdag 11 mei 2005

 

VROM frobbelt vrolijk verder

Ze willen zo’n 2000 euro van me terug hebben, omdat ik dat teveel aan huursubsidie zou hebben ontvangen. Ik vraag me af of ik uberhaupt zo’n bedrag aan huursubsidie gehad heb.

Telefonisch zijn ze volstrekt onbereikbaar en post beantwoorden ze nooit binnen vijf maanden.

Stand van zaken: drie ‘beslissingen’, drie stevige claims, een verplichte afbetalingsprocedure die ze voor de zekerheid maar alvast zijn gestart, drie bezwaarprocedures en een beroepsprocedure bij de rechtbank van Amsterdam.

Vandaag kreeg ik een brief waar in te lezen was dat volgens hen mijn kale huur nog eens acht euro en zeven cent lager is dan zij eerst dachten. Daar kon ik eventueel bezwaar tegen maken…

 


dinsdag 10 mei 2005

 

Homo-ooievaars in Earnewald

Het gaat goed met de ooievaar in Nederland. Op steeds meer plaatsen nestelen er paartjes. Zo ook in het Friese Earnewald, op het ooievaarsdorp ‘It Eibertshiem’. Van een nestelend stel vermoedt de vogelwacht echter dat het twee mannetjes zijn.

Doortje Bouwhuis voert elke dag de vogels vlak voor zonsondergang. Ze controleert de nesten en registreert het aantal geboorten. Dit jaar zijn er zeven paren op het station, net als vorig jaar. Maar een paartje is bijzonder.

“Dat zijn twee homo’s”, zegt Doortje. “Ze hebben afwijkend gedrag. Ze zijn ijdel. Ze zitten zichzelf de hele tijd op te poetsen. En ze hebben het nest ook keurig netjes in orde. Het moeten wel twee mannetjes zijn, want er zijn geen eieren.”

 


maandag 9 mei 2005

 

Bush in NL

Al twee dagen zit ik te broeden op een schreeuwend scherpe log over het bezoek van Bush in NL. Dat Bush eerst maar eens zijn eigen oorlog moet herdenken voordat hij een 60 jaar oude komt herdenken.

Ik kom er niet uit. Laat ik het eens doen met een link naar de Internationale Socialisten en een dossier van de NOS.

Zou hij bij die oude witte kruisjes van Margraten nog gedacht hebben aan de nieuwe witte kruisjes in de VS?

 


zondag 8 mei 2005

 

Een paar dagen Amsterdam

Vandaar wat weinig log afgelopen week.

Dinsdag 3 mei. De landmacht bouwt een podium op pontons, voor het concert op de Amstel.


 

Het podium. Op het ponton links komen de hotemetoten te zitten. Voor het bruggetje liggen een stuk of vijf duwbootjes van de Landmacht die het podium op zijn plaats houden. Overal rondom lagen audio- en videokabels, want het geheel kwam op tv. Diagonaal over de Amstel hing een kabel, waar een op afstand bestuurbare camera heen en weer kon.


 

Donderdag 5 mei. Continue politiebewaking bij de kransen op de Dam.


 

De kransen voor het monument, dat rondom met dranghekken was afgezet.


 


 

Kasper van Kooten. Mooie liedjes en strakke band.


 

do moast mar gauris nei’t museum


 

Housemerkparty: uitsmijter + rij voor de Appie onder het Museumplein.


 

’s Avonds het concert op de Amstel.


 

’s Avonds het concert op het Museumplein: de band Relax.


 

… en toen begon het te gieten…zaterdag 7 mei 2005

 

Pijnlijk

Gisteravond zond de VARA haar populairste programma Kopspijkers niet uit. Op het tijdstip van Kopspijkers, werd de show ‘Adehade’ van Jochem Myjer uitgezonden.

Wat een afgang!

1. Deze show, uit 2002, heeft de VARA al twee keer eerder uitgezonden. Het is matig cabaret, hooguit vermakelijk, maar zeker niet scherp of actueel;

2. Jochem doet wijlen paus Johannes Paulus II na en meldt dat hij wel niet meer lang te leven zal hebben;

3. Tijdens een lied geeft Jochem aan dat hij zoveel van een meisje houdt, dat het hem zelfs niet uitmaakt of zij met Theo van Gogh naar bed zou gaan. De VARA had die naam lafjes weggepiept.

Ben benieuwd of Joop Atsma heeft zitten schuddebuiken voor de TV.

 Jochem Myjer
zondag 1 mei 2005